Svijet
Napad u Annecyju:

Od pet ozlijeđenih četvero su mala djeca
Objavljeno 8. lipnja, 2023.

PARIZ - Sirijski tražitelj azila u četvrtak ujutro posijao je strah i izazvao metež u Francuskoj nakon što je nožem ozlijedio pet osoba među kojima je četvero vrlo male djece, a na taj stravičan zločin reagirali su cijeli državni vrh i čelnici oporbe.

Predsjednik Emmanuel Macron osudio je "kukavički napad" u Annecyju i na Twitteru objavio da je "nacija u šoku".

Sirijac je napao djecu staru oko tri godine na dječjem igralištu unutar velikog parka koji se proteže uz jezero Annecy. Prema izvorima bliskim tom slučaju, dvoje djece i jedna odrasla osoba su životno ugroženi.

Napadač je policiji rekao da je sirijski državljanin rođen 1991. i tražitelj azila. Također se doznaje da počinitelj zločina nije imao policijski dosje.

Trenutno se utvrđuje da li se radi o terorističkoj prirodi ovog napada.

Policija je objavila da se napad dogodio u 9.45 sati u vrlo posjećenom parku Europa na obali jezera Annecy. Prvotne informacije su govorile o osam ozlijeđenih uslijed napada hladnim oružjem.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru da je napadač uhićen zahvaljujući brzoj reakciji policije.

Prema pisanju lista Le Dauphiné Libéré, žrtve su prevezene u bolnički centar Annecy Genevois, a očevici zločina nalaze se u zgradi u blizini poprišta zločina.

Izjave svjedoka govore da je napadač, nakon što je hladnim oružjem ozlijedio djecu, pokušao pobjeći i potom ranio jednu stariju osobu, prije nego ga je vrlo brzo uhitila policija.

U Parizu su zastupnici Narodne skupštine i članovi vlade održali minutu šutnje. Predsjednica parlamenta Yaël Braun-Pivet ih je pozvala da održe minutu šutnje za "napadnute i njihove obitelji".

Premijerka Elisabeth Borne i ministar Darmanin bi trebali danas stići u Annecy.

"Stravičan napad jutros na šetnici u Annecyju. U mislima sam sa žrtvama i njihovim obiteljima", napisao je na Twitteru gradonačelnik Francois Astorg i pozvao mještane i posjetitelje da izbjegavaju šetnicu kako bi policija do kraja obavila svoj posao.

Na ovaj događaj je reagirao cijeli politički establišment. Predsjednica većinskog kluba zastupnika stranke Renaissance u parlamentu Aurore Berge je rekla da ih je "sve obuzela strepnja", dok Eric Ciotti iz redova Republikanaca govori o "snažnim emocijama i velikom gnjevu".

"Kako je to moguće? Napasti najmanje, izbosti ih nožem. Naše srce se razbilo u tisuće komadića", rekao je Jean-Luc Mélenchon, čelnik krajnje ljevice Nepokorene Francuske.

"Strava i užas", napisala je na Twitteru Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN).

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana