Osijek
NOVI PROJEKTI U BILJU

Biciklistička staza ide do Kopačkog rita, onda i dalje
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Želimo omogućiti biciklistima sigurnu vožnju i bezbrižan dolazak, kaže načelnik Općine Bilje

Odličnim turističkim pokazateljima u općini Bilje, što noćenjima što posjetima, posebice stranaca, u općinskoj su upravi prilično zadovoljni i drže da je to rezultat sinergije privatnih iznajmljivača i ugostitelja, ali i drugih u sektoru turizma, koji sve više ulažu u više kategorije ponude, te Općine Bilje, koja sustavno godinama potencira turizam kao važnu gospodarsku granu na svom prostoru.



- Nema nam druge nego samo još jače potencirati turizam. Pred nama je povećanje broja novih kilometara biciklističkih staza. Širimo već postojeću mrežu biciklističkih staza, idemo etapno, pa smo prijavili projekt za sufinanciranje projektne dokumentacije za biciklističku rutu kroz Bilje i Kopačevo. Dobili smo gotovo sto tisuća eura za izradu projektne dokumentacije kojom smo projektirali nastavak naše biciklističke staze s naše Biljske ceste i dijela koji se nalazi u Blatnoj ulici. Nastavak te rute ide kroz Komarčev prolaz, Ulicom Košut Lajoša izlazi kod parka s dvorcem Eugena Savojskog na glavnu cestu pa se nastavlja županijskom cestom do Prijemnog centra Parka prirode Kopački rit - kaže načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, dodajući kako je to nastavak višemilijunskih ulaganja u biciklističku infrastrukturu općine Bilje. Dalje će, planira biljski načelnik, ići nastavak mreže biciklističkih staza Osječko-baranjske županije, sve do Zlatne Grede, ali u etapama.

- Želimo omogućiti biciklistima sigurnu vožnju i bezbrižan dolazak u našu općinu na rekreaciju i priredbe koje organiziramo u svim našim mjestima, koja, uvjeren sam, imaju što ponuditi, od proizvoda do tradicije, kulture, prirode... Imamo velik broj cikloturista koji svakodnevno prometuju ovuda i mislim kako je logično da smo krenuli u tom smjeru, ali moramo utjecati i na povećanje sigurnosti. Izuzetno velik broj biciklista je ovdje, onaj tko ide tom relacijom, zna o čemu govorim i stoga je i to razlog zbog čega smo ovo napravili. Ima mnogo njih koji idu ovim rutama svakodnevno, ali ono što je nama bitno jest da su velik broj turista stranci. Zato mi je drago što je naš zahtjev za realizaciju ovog projekta prepoznat. Imamo cikloturiste koji ciljano dolaze k nama i ovdje rado provode vrijeme, a imamo na našem području dobar dio objekata prilagođenih za smještaj cikloturista, pa je i logično da svakako "guramo" u tom smjeru – zaključuje Cickaj.

Darko Pejić
SPREMNI ZA BICIKLISTIČKE AVANTURE
U Bilju su spremni za turiste željne biciklističkih avantura. Naime, nakon završene rekonstrukcije i proširenja te postavljanja zaštitne ograde i rasvjete na dionicu biciklističke staze Bilje - Osijek obnovljen je objekt biljske turističke zajednice. U sklopu tog projekta nabavljeni su i bicikli, i to klasični i električni, namijenjeni za iznajmljivanje onima koji dolaze u Bilje drugim prijevoznim sredstvima. Oni u Bilju iznajmljuju smještaj, pa im je ono polazna točka za obilazak i razgledanje, otkrivanje lokalne gastro, eno i druge ponude.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike