Osijek
NA PRVOM HODOČAŠĆU OBITELJI GOSPI OD UTOČIŠTA

Osječke župe hodočastile u Aljmaš
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Održano je Prvo hodočašće obitelji župa dvaju osječkih dekanata Gospi od Utočišta, u nadbiskupijsko svetište u Aljmašu. Župljani, župnici i župni vikari nazočili su večernjem misnom slavlju u crkvi svečarici, gdje je duhovni susret s Osječanima dobrodošlicom otvorio aljmaški župnik, vlč. prof. dr. Tomislav Ćurić. Koncelebriranu misu predvodio je i propovijedao preč. prof. dr. Davor Vuković, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II." u Osijeku. U liturgijskom pjevanju na koru, uz orguljsku pratnju višnjevačkog župnika, vlč. Dejana Bubala, sudjelovali su pjevači osječkih župa i redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Propovjednik Vuković, potaknut evanđeoskim tekstom Lukina evanđelja (Lk 1, 39-56), govoreći o susretu Marije, ujedno Bogomajke koja će biti Bogorodica, i Elizabete koja nosi Ivana; te o susretu dvoje djece u utrobama žena, od kojih je jedan sam Bog – Bogočovjek Isus, Sin Božji, a drugi Ivan, koji će biti Isusov preteča i glasnik – Ivan Krstitelj, naglasio je tri poticaja za sve nas prisutne vjernike te za obitelji, pripomenuvši "sve što Bog objavljuje u Svetom pismu i u događajima povijesti spasenja ima važnost i snagu i za nas, sada i ovdje".

- Zajedništvo Marije i Elizabete uzor nam je obiteljskog zajedništva koje smo pozvani njegovati, ali i međuobiteljskog zajedništva, vjernička zajedništva, prijateljska zajedništva, župna zajedništva, gdje smo povezani s Bogom, a onda i jedni s drugima - kazao je preč. Vuković, te nadalje promišljajući o vrijednosti gostoljubivosti i gostoprimstva, upozorio je na važnost blagoslova i blagoslivljanja, poručivši sabranima da budu ljudi blagoslova, blagoslov jedni drugima. Nakon mise u crkvi Pohođenja BDM, unatoč kiši, blatu i rojevima komaraca, vjernici su sa svećenicima i Marijinim sestrama pošli u procesiji sa slikom Gospe od Utočišta do Gospine kapelice "Pod lipom", gdje je održana završna marijanska pobožnost. N.Špoljarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike