Osijek
NA PRVOM HODOČAŠĆU OBITELJI GOSPI OD UTOČIŠTA

Osječke župe hodočastile u Aljmaš
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Održano je Prvo hodočašće obitelji župa dvaju osječkih dekanata Gospi od Utočišta, u nadbiskupijsko svetište u Aljmašu. Župljani, župnici i župni vikari nazočili su večernjem misnom slavlju u crkvi svečarici, gdje je duhovni susret s Osječanima dobrodošlicom otvorio aljmaški župnik, vlč. prof. dr. Tomislav Ćurić. Koncelebriranu misu predvodio je i propovijedao preč. prof. dr. Davor Vuković, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II." u Osijeku. U liturgijskom pjevanju na koru, uz orguljsku pratnju višnjevačkog župnika, vlč. Dejana Bubala, sudjelovali su pjevači osječkih župa i redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Propovjednik Vuković, potaknut evanđeoskim tekstom Lukina evanđelja (Lk 1, 39-56), govoreći o susretu Marije, ujedno Bogomajke koja će biti Bogorodica, i Elizabete koja nosi Ivana; te o susretu dvoje djece u utrobama žena, od kojih je jedan sam Bog – Bogočovjek Isus, Sin Božji, a drugi Ivan, koji će biti Isusov preteča i glasnik – Ivan Krstitelj, naglasio je tri poticaja za sve nas prisutne vjernike te za obitelji, pripomenuvši "sve što Bog objavljuje u Svetom pismu i u događajima povijesti spasenja ima važnost i snagu i za nas, sada i ovdje".

- Zajedništvo Marije i Elizabete uzor nam je obiteljskog zajedništva koje smo pozvani njegovati, ali i međuobiteljskog zajedništva, vjernička zajedništva, prijateljska zajedništva, župna zajedništva, gdje smo povezani s Bogom, a onda i jedni s drugima - kazao je preč. Vuković, te nadalje promišljajući o vrijednosti gostoljubivosti i gostoprimstva, upozorio je na važnost blagoslova i blagoslivljanja, poručivši sabranima da budu ljudi blagoslova, blagoslov jedni drugima. Nakon mise u crkvi Pohođenja BDM, unatoč kiši, blatu i rojevima komaraca, vjernici su sa svećenicima i Marijinim sestrama pošli u procesiji sa slikom Gospe od Utočišta do Gospine kapelice "Pod lipom", gdje je održana završna marijanska pobožnost. N.Špoljarić
Možda ste propustili...

FOTO ŠETNJA PO FAKULTETIMA

Sretno svim brucoši(ca)ma!

HEP UGOSTIO BIVŠE RADNIKE

Umirovljenici slave 25 godina udruge

EFOS: BERECKI NA KONFERENCIJI IMR

Kako spremiti svoj mozak u računalo... i zašto?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana