Osijek
EKOŠKOLA S 8 ZANIMANJA

Škola u kojoj je praksa podloga za uvod u posao
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Dani otvorenih vrata Graditeljsko-geodetske škole bili su prilika prezentirati zanimanja

Održani su ovog tjedna Dani otvorenih vrata Graditeljsko-geodetske škole, a u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša proslavljen je i Dan Ekoškole. Riječ je o međunarodnom programu koji se provodi na razini odgojno-obrazovnih ustanova, a nacionalni koordinator je udruga "Lijepa naša".- Cilj, a i zadaća nam je odgojiti odgovorne mlade ljude koji će se zauzimati za očuvanje okoliša - poručila je Stela Macakanja Baćić, koordinatorica Ekoškole. Dani otvorenih vrata osmišljeni su s idejom prezentiranja zanimanja uz mogućnost razgleda učeničkih maketa i izložbi.

- Škola nudi trogodišnja školovanja za keramičara, soboslikara, montera suhe gradnje, zidara i armirača te četverogodišnja školovanja za arhitektonskog tehničara, građevinskog tehničara, tehničara geodezije i geoinformatike. Učenici pri upisu nemaju bodovni prag, nego se vrednuju određeni predmeti i potrebna je svjedodžba o zdravstvenoj sposobnosti - kaže Gordana Mioš, voditeljica praktične nastave.

Ravnatelj škole, Darko Pšihistal, komentira manjak interesa za deficitarna zanimanja. "Danas postoji trend da se ona ne upisuju, iako su cijenjena i dobro plaćena, a postoji i ogromna potražnja u Hrvatskoj. Sada je dosta popularan arhitektonski tehničar, zbog mogućnosti upisivanja Arhitektonskog fakulteta, pri čemu naši učenici, za razliku od gimnazijalaca, imaju veliku prednost jer obrađuju strukovne predmete koji čine odličnu podlogu za daljnje obrazovanje."

Uz općeobrazovne predmete, Mioš ističe da škola nastoji osigurati pregršt praktičnog iskustva kako bi što prije osposobili učenike za tržište rada, pa tako nude zidarske, soboslikarske i monterske radionice. "Naša škola stavlja poseban naglasak na usvajanje praktičnih vještina, stoga je nastava raspodijeljena na tri nastavna dana i dva dana praktične nastave. Učenici u školi zapravo provode samo dvije godine, a treću provode kod poslodavaca kako bi stekli ozbiljno radno iskustvo, gdje često i dobiju stalan posao zahvaljujući svom trudu", otkriva Mioš. Škola također sudjeluje u Međunarodnoj ljetnoj školi "Faust Vrančić" na otoku Prviću, gdje učenici imaju priliku uživati u raznim kreativnim radionicama na terenskoj nastavi i u edukativno-izletničkim programima.

Škola potiče i Erasmus prakse, pa učenici uz pratnju odlaze u inozemne škole kako bi stekli nova iskustva, a najčešće se ide u Italiju, Grčku, Rumunjsku i Tursku. “S obzirom na to da smo bili druga škola u Hrvatskoj po broju bodova, nedavno smo postali dobitnici stalne akreditacije do 2027. godine, što znači da se ne moramo više pojedinačno prijavljivati na svaki Erasmus natječaj i konkurirati s ostalim fakultetima, nego se možemo slobodno uključiti u bilo koji program na razini Europske unije”, objašnjava Mioš. Škola redovito sudjeluje na natjecanjima strukovnih škola i osvaja brojne nagrade, a, ističe, čak tri godine zaredom imali su geodetskog državnog prvaka i pet godina zaredom ostvarili status prvaka na Lidranu.

Elena Lukić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK OBIŠAO NOVOOBNOVLJENU SAVSKU CESTU

Radić: Kreću novi projekti u Tenji

2

VELIK INTERES ZA STUDIJ FARMACIJE

Za jedno mjesto
čak 12,2 prijavljena,
2,2 za studij uz plaćanje

3

ZAKLADA SLAGALICA I ZAKLADA SRCE GRADA OSIJEKA

Na Tjednu filantropije šetnja gradom, potraga za blagom, predstava, izložba...