Mozaik
PRINCE HARRY SVJEDOČIO NA SUDU

Britanski mediji hakirali telefone "na industrijskoj razini"
Objavljeno 8. lipnja, 2023.
Princ Harry u srijedu je rekao da je medijska grupacija hakirala telefone "na industrijskoj razini" te da će osjećati nepravdu ako visoki sud u Londonu presudi da on nije bio žrtva. Harry, prvi istaknuti član kraljevske obitelji u više od 130 godina koji svjedoči pred sudom, bio je ispitan kao svjedok drugi dan zaredom. Harry tvrdi da su se tabloidi koristili nezakonitim metodama da bi dobivali informacije o njemu otkad je bio dijete.

Harryja je u utorak gotovo pet sati ispitivao Andrew Green, odvjetnik kuće Mirror Group Newspapers (MGN), u čijoj su nakladi novine Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People. Princ i još stotinu ljudi tuži kuću tvrdeći da je ilegalno prikupljala informacije između 1991. i 2011. godine. Nastavljajući svoje ispitivanje u srijedu, Green je rekao kako nema dokaza na mobitelu koji bi pokazali da je Harry bio žrtva hakiranja, usporedivši to s istragom iz 2005. koja je dovela do osuđivanja bivšeg urednika za kraljevska pitanja u danas nepostojećim novinama News of the World, Ruperta Murdocha.

- Ako sud nikad ne utvrdi da vas je hakirao ikoji novinar MGN-a, hoćete li osjećati olakšanje ili razočaranje? - pitao je Green princa.

Harry je odgovorio kako bi to bila "špekulacija", da vjeruje kako je hakiranje bilo rašireno "na industrijskoj razini" u najmanje troje novina i da "nema sumnje" u to.

- Ako se donese odluka protiv mene ili bilo koga tko je stao iza mene svojim tvrdnjama, uzevši u obzir da je Mirror Group priznao hakiranje, da, osjećao bih nepravdu - kazao je.

U odgovoru na Greenovu sugestiju da bi Harry htio biti žrtva, princ je odgovorio da to "nitko ne želi". MGN se na početku procesa ispričao i priznao slučaj kad je Sunday People nezakonito tražio informacije o Harryju, naglasivši da on mora dobiti odštetu za to. Nakladnik je priznao da su njegovi mediji sudjelovali u hakiranju telefona te se nagodio u više od 600 slučajeva, plativši 120 milijuna dolara štete. No MGN odbija sve druge Harryjeve tvrdnje navodeći da nema dokaza za to. Green je tvrdio da su osobne informacije o Harryju dolazile od zaposlenika Buckinghamske palače. H
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike