TvObzor
NASTUPA U OSIJEKU 10. LIPNJA

Broj 11 pratio me kroz sve važne prekretnice u životu
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Htjela sam prikazati svoj rast i emotivna stanja kroz koja sam prolazila

Nika Turković počela se baviti glazbom kad je imala samo četiri godine, s devet godina osvojila je hrvatski izbor za Dječju pjesmu Eurovizije, a kao najmlađa na JESCU-u u Norveškoj osvojila je treće mjesto. Nakon toga nastupala je u brojnim TV emisijama u Hrvatskoj i svijetu. Nika je nakon uspjeha na Dječjoj pjesmi Eurovizije snimila CD "Alien", na kojem su dueti s Tonyjem Cetinskim i Oliverom Dragojevićem. Neko vrijeme živjela je u Londonu, gdje je i magistrirala, a potom se, 2019., vratila glazbi singlom "U mraku" i donijela svježinu na domaću glazbenu scenu svojim novim i modernim zvukom. Sad je došlo vrijeme da njezini singlovi i dosad neobjavljene pjesme zažive i na njezinu prvom studijskom albumu "11". Album će publika imati priliku slušati uživo već 10. lipnja na krovu Kulturnog centra u Osijeku. Ulaznice, po cijeni od deset eura, mogu se kupiti na stranici Entrio.hr.



U kojoj si se mjeri promijenila kao osoba i glazbenica tijekom tri godine rada na prvijencu?



- Mislim da sam odrasla u protekle tri godine, a to je nekako najveća promjena koju valjda proživimo. Ne potpuno, naravno, jer učim nove stvari svaki dan, ali mislim da sam puno zrelija, i životno i glazbeno, što je nekako uvijek cilj.

Što si nastojala postići time što su pjesme na albumu posložene kronološkim redoslijedom?



- Htjela sam prikazati taj svoj rast i sva emotivna stanja kroz koja sam prolazila u nekom stvarnom vremenu; nekako mi je to bilo lijepo gledati po redu na jednom mjestu, jer sam točno znala kako sam iz čega prešla na nešto drugo i zašto. Možda sam to i malo sebično posložila, ali mi je lijepo da i slušatelj ima pravo kroz glazbu upoznati stvarne dijelove mene, jer mi je to najljepši dio ovog posla.

Album nosi naziv "11", ima 11 pjesama, objavljen je 11. siječnja... Možeš li nam približiti svoju fasciniranost brojem 11, odnosno povezanost?



- Ne bih rekla da je fasciniranost, već neka povezanost koju imam otkad sam dijete. Ne vjerujem u takve stvari inače previše, ali 11 mi je broj koji me baš pratio kroz sve važne prekretnice u životu, i one neke pozitivne i negativne, sve su rezultirale nekim mojim rastom, na čemu sam zahvalna. Tako da sam se, kad sam shvatila da će album imati 11 pjesama i da bi izlazak trebao biti u siječnju, odlučila potpuno prepustiti toj jedanaestici, pa neka ona u cijelosti obilježi taj dio mog života.

Predstavi nam članove svog pratećeg benda. Kako je okupljena ta ekipa i kako bi opisala zvuk koji proizvodite uživo?



- Moj bend je doslovno grupa nekih od najboljih muzičara na našim prostorima i na tome sam baš jako zahvalna. Sve je počelo s Ivanom Pešutom, koji ne samo što je moj gitarist nego je i moj producent i najbolji prijatelj, pa smo zapravo nas dvoje skupa slagali ovu ekipu. Matko Bassara na klavijaturama i pratećim vokalima, zatim Martin Petračić na basu, Bruna Matić na bubnjevima, Damjan Brnić na drugoj gitari i Mia Marenić na pratećim vokalima. Svi su mi oni prijatelji godinama, pa smo tako i složili ovaj bend, koji je sve više nalik na neki pop/rock kad smo uživo, što mi nimalo ne smeta i zapravo mi je taj smjer trenutno i najzanimljiviji za fazu života u kojoj se nalazim. Koncertni zvuk koji smo dobili nekako spontano je i bio jedan od faktora zašto sam i napisala pjesmu "Mrzim" na albumu, tako da definitivno trenutno zajedno radimo na svim tim stvarima i u tome jako uživamo.

Kako su prošle svirke u Zagrebu, Šibeniku, na Sea Staru…? Po čemu ćeš ih pamtiti? Nameću li se neke od pjesama kao koncertni favoriti?



- Koncertima sam izuzetno zadovoljna, stvarno mislim da su to bili neki od najboljih dana u mom životu, pa sam na tome beskrajno zahvalna. Zagreb me kompletno izuo iz cipela, Beograd me još više iznenadio, šibenska ekipa bila je čarobna, a Sea Star definitivno jedan od onih nastupa o kojima sam kao mala mogla samo sanjati. Ipak ću ovdje izdvojiti Zagreb kao moj omiljeni koncert, jer je bio prvi i jer je Zagreb ipak moj grad, a publika mi je to i pokazala. Ne znam za favorite, nekako se odvojim od same sebe i samo puštam da se sve događa, ali, kao i uvijek, "Boje" su ona pjesma koju doslovno ne moram pjevati, jer odrade sve umjesto mene, a bome mi se čini da i "Sam(a)" funkcionira na sličan način. Svakako mi to budu neki od najljepših momenata i nemam što reći, osim hvala.

Što od nastupa na krovu Kulturnog centra može očekivati osječka publika?



- Mi ćemo dati sve od sebe da najbolje donesemo sve što, evo, radimo, a ostatak ćemo prepustiti publici i njezinu sudu. Nadam se da će se svi zabaviti i da ćemo ispuniti očekivanja.

Kako je došlo do toga da posudiš glas jednom od likova u animiranom filmu "Mavka: Čuvarica šume" i kako bi opisala to iskustvo?



- Ovo mi je druga sinkronizacija, pa sam na test za "Mavku" i došla na preporuku ekipe s kojima sam prethodno radila i, eto, svidjelo im se kako sam to izvela, pa je tako došlo do suradnje. Moram reći da nisam znala da imam to u sebi, niti sam ikad razmišljala da bih mogla posuditi glas u crtiću, ali nakon prvog iskustva shvatila sam da obožavam to i da izuzetno uživam u glupiranju na razini koju u stvarnom svijetu ne smijem prakticirati, ha-ha. U svakom slučaju, jako sam se lijepo povezala s Mavkom kao likom, cijelo iskustvo mi je bilo čak i čarobno.

Jesi li imala do sada ponuda za neku glumačku ulogu? Bi li se odvažila na takav pothvat?



- Kao što sam već jednom rekla; mislim da mi sinkroniziranje ide jer mogu raditi to što radim a da mene nitko ne gleda, pa nekako mislim da bih u glumačkim pothvatima bila dost‘ lošija. Ovako mi je to jako simpatično, zabavno i nerealno, što i jest poanta crtića, pa bih ostala pri tome.

Što slušaš, čitaš, gledaš u posljednje vrijeme? Imaš li isplanirano kakvo putovanje?



- U posljednje vrijeme jako slabo čitam, što nije pohvalno, ali zato gledam sve krimiserije (HBO - "Love & Death") i slušam apsolutno sve nove singlove svojih kolega, kojih ima zaista puno - Pocket Palma, Djeca!, Miach, Marko Bošnjak, Buč Kesidi, Joker Out, Macha Ravel..., trenutno imamo jako dobre glazbe u regiji i preporučujem svima da istraže ta imena ako sluuučajno za neka od njih nisu čuli. Od putovanja se veselim ljetovanju na našoj obali.

Koji su ti glazbeni planovi za predstojeće razdoblje?



- Samo sviram; želim posjetiti gradove koje nisam još imala prilike, a njih je zbilja mnogo. Puštam albumu da diše, ali i radim na novoj glazbi, oko koje sam dosta uzbuđena. Red, rad i disciplina, pa ostalo nek priča umjesto mene.
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike