Kultura
U STROSSMAYEROVOM SPOMEN-MUZEJU U ĐAKOVU

Otvorena izložba u povodu 20. obljetnice pohoda Pape Đakovu
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Rim je danas ovdje, tim je riječima pomoćni biskup Ivan Ćurić podsjetio na 7. lipnja 2003. kada je Ivan Pavao II pohodio Đakovo i Osijek

ĐAKOVO - Tamburaškom minijaturom Krist na žalu u izvedbi prof. Tomislava Klasana, u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu u utorak je započelo otvorenje izložbe u povodu 20. obljetnice pohoda pape, danas svetog Ivana Pavla II., Đakovu, 7. lipnja 2003. godine, a kada je svečano misno slavlje predvodio u Osijeku. Đakovo i Osijek pohodio je u okviru svog 100. apostolskog putovanja i trećeg apostolskog pohoda RH, pod geslom Obitelj – put Crkve i naroda, od 5. do 9. lipnja 2003., a kada je pohodio i Rijeku, Zadar te Dubrovnik.

Organizatori izložbe - Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Đakovo, izložbom su obuhvatili misnicu u kojoj je Papa prevodio misno slavlje u Osijeku, kalež koji je poklonio tadašnjoj Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji, potom zlatnik i krunicu koje je Sveti Otac poklonio Gradu Đakovu, misal, zahvalnicu Ivana Pavla II., novinske članke (i) Glasa Slavonije, fotografije i videozapise Zlatka Mesića te duge predmete iz tog vremena. Među eksponatima je i portret Ivana Pavla II., autora Smiljana Popovića. Uz brojne Đakovčane, otvorenju izložbe nazočili su i izaslanica ministrice kulture- pročelnica Konzervatorskog odjela Osijek Ivana Sudić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković i drugi.

U uvodnoj riječi ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak naglasio je kako je Ivan Pavao II. bio veliki čovjek i veliki papa, svetac, naš Papa koji je uvijek inspiracija.
Đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić podsjetio je na detaljne pripreme tadašnje Đakovačke i srijemske biskupije za dolazak Pape te što je Papin dolazak značio za mjesnu Crkvu.

-Imali smo tada prigodu Svetog Oca susresti kao hodočasnika našim krajevima – Dubrovniku, Rijeci, Zadru, a s njima i mi ovdje u svom slavonskom, srijemskom i baranjskom zavičaju, u gradovima Osijeku i Đakovu upravo na sutrašnji datum prije 20 godina, 7. lipnja 2003. Doživjeli smo taj dan i sretni i ponosno; osjećali smo kako se na neki način ostvaruje onaj latinski izričaj „Rim je danas ovdje“. Tada smo taj dan u svoju povijest, kako je to tada izrazio biskup domaćin Marin Srakić, upisali zlatnim slovima.

U Papinu dolasku k nama još smo jednom mogli osjetiti razumijevanje i dragost njegove blizine, očitovane mnogo puta, i onda kada nam je u Branimirovoj godini, 1979., tako jasno očitovao riječima: Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima“. I zbog te smo ljubavi htjeli što ljepše i dostojnije dočekati Svetog Oca, a priprava nije bila nimalo jednostavna, naglasio je, uz ostalo, Ćurić. Dodao je kako se na svečanom misnom slavlju u Osijeku okupilo 220.000 vjernika.

Izložbu je otvorio gradonačelnik i saborski zastupnik Marin Mandarić. - Jedan od najvećih svih vremena posjetio je naš grad. Tog lipnja 2003. u cijeloj Hrvatskoj mogla se osjetiti posebna energija, energija Duha Svetoga, poručio je Mandarić u predvečerje obljetnice pohoda Pape Đakovu i Osijeku.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike