Svijet
ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA NA JUGU UKRAJINE

Uništenje brane ugrozilo i nuklearku, svijet zgrožen
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Ukrajina je optužila Rusiju da je napala branu kako bi zaustavila ofenzivu

Napad na branu na jugu Ukrajine, za koji se Moskva i Kijev međusobno optužuju, prouzročio je u utorak plavljenje terena i evakuaciju stanovnika s okolnog područja pod ruskom okupacijom, što je izazvalo međunarodnu osudu."Sabotaža"


Puknuće brane potaknulo je i novu zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporižja, oko 150 kilometara uzvodno od hidroelektrane Kahovke na Dnjepru, u Hersonskom području, koja osigurava hlađenje njezinih reaktora. "Nema neposredne nuklearne opasnosti", priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), istaknuvši da stručnjaci u Zaporižji prate situaciju.

Elektrana i brana su na području koje su ruske snage zauzele nakon invazije pokrenute krajem veljače 2022. Ukrajina je optužila Rusiju da je "digla branu u zrak" kako bi "zaustavila" njezinu ofenzivu.

Ovaj napad na jednu od najvećih infrastruktura takve vrste u Ukrajini događa se dan nakon što je Ukrajina objavila da je oslobodila područje blizu Bahmuta, na istoku, umanjivši razmjere "ofenzivnih djelovanja" u drugim dijelovima bojišnice. Rusija tvrdi da je odbila te velike napade. Ukrajinske vlasti kažu da se već mjesec dana pripremaju za sveobuhvatnu protuofenzivu kako bi ruske snage nagnale na povlačenje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sazvao je sjednicu sigurnosnog kabineta, a predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak optužio je Moskvu za "ratni zločin". Moskva je pak osudila čin "namjerne sabotaže" Kijeva i "odlučno" odbila ukrajinske optužbe. Lokalne vlasti koje je Moskva postavila u Ukrajini ranije su odgovornost za djelomično uništenje brane pripisale "višestrukim zračnim udarima" ukrajinske vojske.

Grad Nova Kahovka, gdje je brana, pod vodom je, rekao je načelnik općine Vladimir Leontjev. Ranije je rekao da "brana nije uništena i to je prava sreća". Prema riječima ukrajinskog premijera Denisa Šmihalja, poplava je prijetnja za 80 naselja i provode se "mjere evakuacije" vlakom u Mikolajiv. Dok traje evakuacija, ruske snage neprestano gađaju iz topništva to područje, pri čemu su ranjena dvojica policajaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko. Dvadeset četiri naselja bila su u utorak pod vodom nakon napada na branu tijekom noći, rekao je ministar Klimenko, dodajući da je "oko tisuću" civila evakuirano s tog područja. Ministarstvo unutarnjih poslova već je evakuiralo oko tisuću ljudi. Evakuacija se nastavlja", rekao je na ukrajinskoj televiziji. Kijev smatra da u Zaporižji "ubrzano raste" opasnost od nuklearne katastrofe. Moskva tvrdi da elektrana, na obali Dnjipra, ali poviše brane, nije ugrožena. Ukrajinski operator brane Ukrhidroenerho ocijenio je da je spremnik "trebao biti operativan iduća četiri dana", ali da razina vode u njemu brzo opada, zaprijetivši sigurnosnom sustavu elektrane. Direktor elektrane Jurij Černjičuk, kojeg je postavila ruska vlast, rekao je da "trenutačno nema opasnosti" za sigurnost postrojenja.

Ratni zločin


Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a zbog "ruskog terorističkog napada" na branu Kahovka. Ministarstvo je u priopćenju pozvalo i na sastanak vijeća UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju i zatražilo nove međunarodne sankcije protiv Rusije, posebice raketnog i nuklearnog sektora. Uništenje brane osudila je i Europska unija, nazvavši to "barbarskom agresijom" Rusije protiv Ukrajine. "Ovo je novi znak eskalacije, dovođenje užasne i barbarske prirode ruske agresije protiv Ukrajine na novu razinu bez presedana", rekao je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano. Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na Twitteru je napisao kako uništenje te brane prijeti životima tisuća civila te izaziva tešku ekološku štetu.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je kako Njemačka zabrinuto prati situaciju, s naglaskom na nuklearnu elektranu Zaporižja. Scholz je kazao kako Rusija sve više napada civilne mete, što pokazuje "novu dimenziju" njezinih ratnih taktika. Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da je namjerno napadanje civilne infrastrukture "ratni zločin". "Uništenje brane Kahovka je gnusan čin. Namjerno napadanje isključivo civilne infrastrukture ratni je zločin", napisao je na Twitteru. Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky usporedio je uništenje brane s upotrebom oružja masovnog uništenja, također pozvavši na kažnjavanje "takve brutalnosti".

Dijana Pavlović
TERORISTIČKI ČIN
"Ovo je nečuven čin koji ponovno pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini", naglasio je glavni tajnik NATO-a. Hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru je napisao kako je šokiran "užasavajućim uništenjem" brane, prozvavši ga "ekocidom" i "terorističkim činom" protiv civilne populacije, što odgovara ratnom zločinu. Premijer Plenković napisao je i kako to ne smije proći nekažnjeno te kako "više nego ikada stojimo uz Ukrajinu".

Možda ste propustili...

NEMA MIRA IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA

Četiri mrtva u sukobima na sjeveru Kosovu

MINISTRI ČETIRIJU ČLANICA EU-A

Traže kontrolu koridora za ukrajinske žitarice

TRI DISKOTEKE U MURCIJI NA JUGOISTOKU ŠPANJOLSKE

Izgorjeli klubovi bez dozvole za rad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI DISKOTEKE U MURCIJI NA JUGOISTOKU ŠPANJOLSKE

Izgorjeli klubovi bez dozvole za rad

2

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

Konaković: Nema rastavljanja BiH

3

TRI DISKOTEKE U MURCIJI NA JUGOISTOKU ŠPANJOLSKE

Izgorjeli klubovi bez dozvole za rad