Crna kronika
NEPOVOLJNO STANJE PROMETA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Teško ozlijeđeni biciklisti sami su sudjelovali u dva identična pada na kolnik
Objavljeno 7. lipnja, 2023.

Četiri osobe ozlijeđene su u tri prometne nesreće koje su se proteklog tjedna dogodile na prometnicama Virovitičko-podravske županije. U tim nesrećama dvojica sudionika lakše su ozlijeđena, a dvoje biciklista zadobilo je teške ozljede zbog pada s bicikla.



Prometna nesreća u kojoj su vozač i putnik lakše ozlijeđeni, dogodila se u nedjelju, u jutarnjim satima, oko 6.50 sati, na dionici Podravske magistrale između Kloštra Podravskog i Kladara. Do nesreće je došlo kad je 25-godišnji vozač automobila, upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola od 1,07 promila, zbog prebrze vožnje na izlasku iz zavoja izgubio nadzor nad vozilom i zahvatio bankinu. Nastavio je nekontroliranu vožnju, zahvatio je i oštetio stupić i znak, a potom je vozilo sletjelo s ceste u jarak. Od udara u kosinu jarka došlo je do višestrukog prevrtanja vozila i slijetanja u šumu.

Biciklisti su teško ozlijeđeni u dvjema gotovo identičnim nesrećama na ulicama Virovitice, u kojima je došlo do njihova pada s bicikla zbog umanjenja stabilnosti. U nesreći koja se dogodila u ponedjeljak, 29. svibnja, oko 14.30 sati, u Ulici Ivana Kapistrana, teško je nastradala 55-godišnja vozačica bicikla, a u srijedu, 31. svibnja, oko 13.30 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića teško je ozlijeđen 61-godišnji biciklist.

Policijska uprava virovitičko-podravska upozorila je na činjenicu da na našim prometnicama učestalo možemo vidjeti slučajeve prevoženja paketa i predmeta različitih dimenzija i težina koji često nisu prikladni za prijevoz na biciklu, pa takav način prijevoza predstavlja opasnost, kako za biciklista ili pješaka koji gura bicikl, tako i za ostale sudionike u prometu.

- Kako je bicikl vozilo smanjene stabilnosti i temelj njegova korištenja predstavlja održavanje ravnoteže, prijevoz predmeta većih dimenzija, većeg broja predmeta i paketa, ili predmeta veće težine, izaziva dodatno umanjenje stabilnosti vozila i nemogućnost postizanja ravnoteže nužne za kretanje bicikla, a to često rezultira padom biciklista, posebice u trenutku kada neki detalj skrene pozornost vozača bicikla s otežanog postizanja ravnoteže. Posljedice takvih padova najčešće su teške ozlijede, posebno kod starijih osoba - navodi PU.

S obzirom na povećanje problematike teškog stradavanja sudionika prometnih nesreća na biciklima u vrijeme kada je nastupanjem povoljnijih vremenskih prilika naglo povećan broj biciklista na prometnicama, policija podsjeća bicikliste da moraju upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu. Također, ne smiju skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Za sigurnost biciklista u prometu je posebno važno pozorno praćenje situacije na cesti, poštivanje zakonskih odredbi o kretanju prometnim površinama namijenjenima za kretanje biciklista, upravljanje vozilom u trijeznom stanju i bez korištenja mobitela i slušalica te poštivanje prometnih pravila i propisa kojima je regulirana prednost prolaska na križanjima.

Proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrđena su 292 prekršaja, među kojima i dalje prednjači upravljanje vozilom nepropisnom brzinom (71 prekršaj), nepropisno korištenje mobitela (43), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja (38) te nekorištenje sigurnosnog pojasa (34).

Najveća brzina kretanja vozila od 107 km/h utvrđena je u subotu, u 13.30 sati, u Čađavičkom Lugu, na dionici državne ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja 70 km/h. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,74 g/kg, utvrđena je kod vozačice osobnog automobila u dobi od 57 godina, koja je zatečena kako upravlja vozilom u petak, u 18.10 sati, u Slatini, zbog čega je uhićena. Osim ove vozačice proteklog je tjedna uhićeno još šest vozača, svi zbog upravljanja vozilom u pijanom stanju, ili odbijanja alkotestiranja.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike