Osijek
KOMARCI NAJUPORNIJI U SARVAŠU I JUGU II

Grad uzvraća dimnim zidom
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Izvorišta komaraca su, kaže Dragan Vulin, sjeverno i istočno od Osijeka

Tretmani komaraca nastavljeni su sinoć, a bit će ih i danas i sutra, najavio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin. Podsjetio je na rezultate proteklog tretiranja cijelog grada sa zemlje i iz zraka. Najveća učinkovitost je u zonama Podravlje, (u klopci je prije bilo 2651 jedinka, a 148 jedinki ima nakon tretmana) i Centar (u klopci prije 503 te 29 jedinki nakon tretmana) - 95 posto.



Kao na kraju školske godine tako su i na kraju posljednjeg lipanjskog tretmana loše zaključne ocjene dobili, prema učinkovitosti, "ponavljači": Vardarac (33 posto), Tenja (8 posto), Klisa (6 posto), Sarvaš (nula posto), Jug 2 (nula posto) i Brijest (nula posto). Oni će imati popravni, jer je, kaže Vulin, tako ugovoreno s izvođačem da ispod 50 posto učinkovitosti izvođač mora ponoviti tretman o svom trošku, a ne na teret Grada Osijeka. Malo je falilo da, školskim rječnikom rečeno "okinu" i Kopačevo (51 posto) i Halaševo (51 posto).

Ovi s nula posto imali su komaraca po klopci više poslije tretmana negoli prije tretmana - Sarvaš s 2073 na 3369 komada, Jug II 1398 na 2831 komada, a na Brijestu s 328 na 364 komada. Inače, sve je odrađeno na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dakle sva naselja na području Osijeka i dio sjeverno od Osijeka - šumski dio, dio rita koji je poplavljen i s kojeg dolazi najveći dio komaraca u Osijek.

- U najvećem dijelu mjerenja učinkovitosti tretmana na 23 lokacije je iznad 50 %, čime smo iznimno zadovoljni. Podravlje, Centar, Nemetin, Retfala i Tvrđavica idu iznad 90 %. Imamo i područja na kojima je učinkovitost manja od 50 %, a prema mjerenjima čak se i povećala brojnost komaraca. Da ne bude zabune, nisu iz aviona i vozila izbacivane nove jedinke komaraca pa da ih je sad više, nego to je područje na koje je, očito, odmah nakon tretmana bio velik broj uleta komaraca sa susjednih područja koja nisu tretirana. Važno je napomenuti da za sve što je ispod 50 % učinkovitosti, na temelju ugovora koje imamo, izvođači koji su tretirali ovdje tretiranje će ponoviti o svom trošku idućih dana - pojasnio je Vulin.

Izvorišta komaraca su sjeverno i istočno od Osijeka - Područje Kopačkog rita na sjeveroistoku, područje Halaševa na sjeverozapadu grada te dio sarvaškog rita i južni dio Kopačkog rita na istoku grada.

- Sve smo tretmane prema preporukama (njih 63), proveli. Jučer su stigle nove preporuke za adulticidni tretman sa zemlje po nasipu sjeverno od Donjeg grada, odnosno područje Podravlja, a tretmani će se provoditi u iduća tri dana, 6., 7. i 8. lipnja. Adulticidni tretman sa zemlje na području Karašice također će se provesti tamo gdje postoji mogućnost ulaska u šumu, zatim područje Halaševa, također adulticidni tretman sa zemlje. Na području sjeverno od Sravaša tretirat će se sarvaška šuma (rit također), a bit će to adulticidni tretman sa zemlje. Želimo postaviti dimni zid da spriječimo komarce da stignu u Osijek - poručio je Vulin.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike