Osijek
TALIJANSKO ISKUSTVO DJELATNIKA OŠ VLADIMIRA BECIĆA

Učitelji su iskusili kako od teme diskriminacije mogu doći do jačanja tolerancije
Objavljeno 7. lipnja, 2023.

Posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta "Mindfulness and wellbeing in European schools" održana je u čarobnom gradiću Locorotondo u Apuliji, regiji na jugu Italije, a sudjelovale su i djelatnice OŠ Vladimira Becića. Učiteljica Iva Čerina Čajkovac, pedagoginja Lea Liović, tajnica Sanja Omazić i učiteljica i koordinatorica projekta Tatjana Kristek provele su pet dana s delegacijama učitelja iz Irske, Portugala, Estonije, Malte i Italije.



- Domaćin je bila škola Marconi-Oliva iz Locorotonda, a profesorica Paola Masciulli Bateman pridonijela je da doživimo pravo iskustvo učenja uvjetovano emocionalnom klimom u kojoj se odvija. Upoznali smo escape room, u kojem smo iskusili kako od teme diskriminacije možemo doći do jačanja tolerancije. Saznali smo i kako učenici škole siju sjemenke hrasta, te ih njeguju do mlade sadnice koju potom sade u obližnjem parku i prate razvoj svoje biljke još godinama poslije. Nazočili smo i predavanjima o bullyingu i multikulturalnosti - kaže Kristek.



Delegacije učenika provele su sve sudionike projekta ulicama svojeg gradića. Prošetali su i ulicama Monopolija, grada na Jadranskoj obali, posjetili grad Alberobello, najpoznatiji po kućicama s konusnim krovom, tzv. trulli, i gradić Martina Franca. Obilaskom tih mjesta i u susretu s gradonačelnikom Alberobella Francescom de Carlom i vijećnikom za razvoj grada Martina Franca te predsjednikom Rotary kluba, gospodinom Nunzijem Ravazzom, saznali su da se svi ti gradovi bore za veću prepoznatljivost, ponajviše kroz različite kulturne festivale. Tako je u Monopoliju u svibnju festival ukulelea Monopolele, a Martina Franca svjetski je poznata jer već 48 godina ima Festival Valle d‘Itria, na kojem gostuju najpoznatija operna i glazbena imena. Također, ti se gradovi bore s problemima mladih i razvijaju strategije za njihov ostanak, pri čemu je važna i kvalitetna suradnja škole i lokalne zajednice.



Posljednjeg dana roditelji su za sve goste pripremili domaće poslastice te su se skupa s učenicima družili s nama i nazočili svečanosti dodjele certifikata. Ovo je bio divan, emotivan sastanak i dokaz kako je suradnja škole i obitelji iznimno važna za unaprjeđenje dobrobiti svih njezinih dionika. Talijansko gostoprimstvo još će nam dugo ostati u sjećanju, kaže Kristek.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike