Regija
KIŠA NA IZMAKU, LJETO NA PRAGU

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Na oba baranjska bazena, u Kneževim Vinogradima i Belom Manastiru, obavljaju se pripreme za početak kupališne sezone
BELI MANASTIR/KNEŽEVI VINOGRADI - Za razliku od prošle godine, kada su temperature već krajem svibnja bile više od 30 Celzijevih stupnjeva, što je nadležne ponukalo da već početkom lipnja otvore vrata bazena u Belom Manastiru i Kneževim Vinogradima, ovogodišnja kupališna sezona počet će nešto kasnije.

Meteorolozi, naime, sunčano vrijeme ne najavljuju do kraja tjedna - kiša bi trebala padati do ponedjeljka, uz temperature od 25 do 26 stupnjeva. To neće omesti pripreme za početak sezone.

- Kupališna sezona počinje 17. lipnja. U tijeku je čišćenje bazena. Nakon ispuštanja vode slijedi dezinfekcija školjke, a potom ponovno punjenje. Bazeni će spomenutog datuma spremni dočekati prve posjetitelje - kaže načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić. I ove će godine na bazene besplatno moći ući učenici osnovnih škola s područja naveene općine, a ostalima je ostavljena mogućnost kupnje sezonskih, tjednih, vikend ili jednodnevnih ulaznica. Cijene će biti objavljene u ponedjeljak, a zasad se zna da će ulaz biti skuplji od 5 do 10 posto. Većih ulaganja u bazensku infrastrukturu ove godine nije bilo.

- Kompleks smo samo kozmetički djelomično uredili. Primjerice, zamijenjen je inventar na terasi restorana, gdje smo nabavili nove stolove i stolice - kaže Kramarić, podsjećajući na pozamašna ulaganja tijekom proteklih godina (nova školjka, dječji bazen, tobogan, filtar-stanica, cesta od kružnog toka do kompleksa...). Protekle godine te je bazene posjetilo 50-ak tisuća ljudi, a vikendima se znalo okupiti i do 4000 kupača.

Sličan broj ljudi posjetio je i bazene u Belom Manastiru. I tamo su u tijeku pripreme za početak sezone, postavljeni su hidroizolacija i novi tuševi.

- Datum otvaranja ovisi o vremenskim uvjetima, a najvjerojatnije će to biti za desetak dana. I ove godine Grad će financirati ulaznice učenicima osnovnih škola s područja grada i prigradskih naselja. Na bazenima će raditi 20-ak ljudi, studenata i zaposlenika - kaže Ivan Zadravec, predsjednik Zajednice sportskih udruga, koja upravlja bazenima. Podsjetimo, u belomanastirske je bazene uloženo više od 16 milijuna kuna (Intervencijski plan, Osječko-baranjska županija, gradski proračun…). Ulaganja su se isplatila, čemu su najbolji dokaz podaci o broju posjetitelja.

“Prezadovoljan sam što se rada bazena tiče. Cijela je sezona prošla bez ikakvih incidenata, a na naše su bazene stizali posjetitelji iz cijele Hrvatske”, rekao je na kraju prošle sezone Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako je posebno zadovoljan činjenicom da je na bazenima sezonski radio veliki broj mladih Belomanastiraca, koji su tako, spajajući ugodno s korisnim, zaradili itekako dobar džeparac. Nema razloga ne vjerovati da će slično biti i na kraju ovogodišnje kupališne sezone.

Ivica Getto
Planirani brojni sadržaji na oba bazena
Treba je istaknuti da bazenski kompleks nije poplavljen tijekom nedavnog nevremena koje je zahvatilo Beli Manastir, iako su vodene bujice tekle samo nekoliko metara dalje.

Na oba baranjska bazena, osim onih redovitih kupališnih sadržaja, prošle su godine organizirani i brojni drugi, poput raznih partyja, škole plivanja, noćnih kupanja uz ritmove DJ-eva i slično. Tako će biti i ove godine. Ne treba zaboraviti ni na bogatu ugostiteljsku ponudu na oba bazena. Kafići, sladoled, fast-food samo su neki od ugostiteljskih sadržaja. Kada se govori o kupališnoj sezoni, treba spomenuti i baranjska prirodna kupališta - Topoljkski dunavac, Zeleni otok...

Najčitanije iz rubrike