Regija
OPĆINA SOPJE OBJAVILA NATJEČAJ

U zakup će 1720 ha državnoga zemljišta
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Za povrat imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine predviđeno je 247 hektara
SOPJE



Općina Sopje dobila je suglasnost za objavu i provedbu natječaja za zakup državnoga poljoprivrednog zemljišta, pa je u suradnji s tvrtkom Agrodet organizirala edukaciju poljoprivrednika zainteresiranih za zakup takvog zemljišta.

Nakon što je 29. svibnja 2023. godine Općinsko vijeće Sopja donijelo odluku, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Općina je 1. lipnja objavila javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Javni natječaj odnosi se na poljoprivredno zemljište predviđeno za zakup i povrat u katastarskim općinama Gornje Predrijevo, Gornji Miholjac, Kapinci, Medinci, Novaki, Sopje i Vaška.

Površine zemljišta koje su Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za Općinu Sopje predviđene za povrat nekadašnjim vlasnicima, kao i poljoprivredno zemljište u izvanknjižnom vlasništvu države daju se u zakup javnim natječajem na rok do pet godina, s mogućnošću produljenja, odnosno do pravomoćnosti rješenja o povratu sukladno posebnom propisu. Takvih površina u natječaju je ukupno 247,09 hektara sa ukupnom početnom zakupninom 10.365,31 eura. Površine zemljišta predviđene za zakup daju se u zakup na rok od 25 godina za trajne nasade s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, odnosno na rok od 15 godina za ostale vrste proizvodnje s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Takvih je površina na natječaju ukupno 1.477,03 hektara sa ukupnom početnom zakupninom 6.4241,64 eura.

Maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi iznosi 60 ha, a zakupnina za zakup plaća se godišnje. Pisane ponude šalju se poštom, preporučeno ili se predaju osobno u roku od 30 dana od dana objave natječaja na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine Sopje www.sopje.hr.

Prijedlog odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup dostavlja se s popratnom dokumentacijom na prethodnu suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup donosi Općinsko vijeće, a sudionici natječaja obavještavaju se o rezultatima javnom objavom na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine Sopje. Protiv Odluke o izboru najpovoljnije ponude nije dopuštena žalba, niti se može pokrenuti upravni spor. Nakon dobivanja pozitivnog mišljenja županijskoga državnog odvjetništva na nacrt ugovora o zakupu, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i najpovoljniji ponuđač sklapaju ugovor o zakupu. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana