Regija
BISER PARKOVNE KULTURE

Grad je dobio 157.111 € za dokumentaciju za obnovu parka iz 1818.
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Projektno-tehnička dokumentacija uključuje projekt krajobraznog uređenja i obnovu objekata u parku
DONJI MIHOLJAC



Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Gradu Donjem Miholjcu 157.110 eura za projekt obnove prirodne baštine kompleksa dvorca Mailath u Donjem Miholjcu, a na temelju poziva za dodjelu nepovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije".



Nepovratna potpora iznosi 90 posto, a preostali će iznos osigurati Grad u proračunu. Cilj je projekta izrada projektno-tehničke dokumentacije (idejnog i glavnog projekta s troškovnicima, studije isplativosti s analizom troškova i koristi te dokumentacije za javnu nabavu) za realizaciju projekta.

S obzirom na povijesnu i kulturnu vrijednost parka, koji je ujedno i zaštićeni spomenik parkovne arhitketure, potrebno je izvesti stručna ulaganja u kvalitetnu rekonstrukciju i obnovu tog objekta prirode.

- Na temelju pravomoćnog rješenja Zavoda za zaštitu prirode u Zagrebu od 1961., park ima svojstvo zaštićenog objekta prirode kao spomenik prirodne vrtne arhitekture, odnosno spomenik parkovne arhitekture, i upisan je u registar zaštićenih objekata prirode. Na spomeniku parkovne arhitekture dopušteni su zahvati i djelatnosti kojima se ne narušavaju vrijednosti zbog kojih je zaštićen - kaže gradonačelnik Goran Aladić.

Projektno-tehnička dokumentacija uključuje projekt krajobraznog uređenja i rješenje obnove objekata smještenih u parku, što uključuje obnovu staklenika, kule i osmerokutnog paviljona te uređenja parka sa šetnicom, betonskim stepenicama i ogradama.

- Dodjelom sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za park zapravo smo krenuli u realizaciju jednog od najvažnijih projekata za naš grad. Nakon što dokumentacija bude završena nadamo se i natječaju na kojem će se moći dobiti sredstva za konkretnu realizaciju projekta – naglašava gradonačelnik Aladić.

Park u Donjem Miholjcu nastao je 1818. godine, a u svom pejzažno-oblikovnom smislu na površini od 134.184 četvornih metara vjerojatno je jedno od najvrjednijih ostvarenja u Hrvatskoj. Impresivna miholjačka parkovna vrijednost nekada je bio otmjeni, rezidencijalni dio grada, u kojem su sagrađeni dvorci, stariji Prandau i noviji Maialth. Nastao je kao parkovni prostor dvoraca s kojima čini jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu.

Niknuo je iz livade nakon izgradnje staroga prizemnog dvorca, za koji je zaslužna udovica baruna Hillepranda von Prandaua. Do danas su sačuvani osmerokutni paviljon, troja uresna vrta između paviljona i terase dvorca, vrlo oštećen staklenik i dio zidane ograde s ulaznim vratima u perivoj te spomenik austrijskom caru Franji Josipu I.

Park se relativno dobro održava i, zahvaljujući činjenici da su u dvorcima smještene gradske i državne službe, taj prirodni biser integriran je u suvremeni život Donjeg Miholjca. Iako ga okružuju prometne ulice, park pruža bezbrižno i ugodno utočište radoznaloj djeci, šetačima i zaljubljenim parovima, koji se u njemu rado opuštaju uz cvrkut ptica i pogled na građevine koje ga okružuju.

U parku se priređuju i brojne manifestacije.

Snježana Fridl
Hrast, srebrna topola, mamutovac...
U parku je velik broj različitih vrsta drveća i grmlja. Manje je autohtonih, a više kultiviranih vrtlarskih formi. U parku nalazimo hrastove lužnjake, grabove, jasene, japanske javore, platane, srebrne topole i crni orah, ali i američke tulipanovce, goleme mamutovce, bijele i ružičaste magnolije, tise te titre ozimnice. Park krase cvjetne rundele i šišane živice.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana