Novosti
VEĆINU SPONZORIRA RUSIJA

Sve su učestaliji kibernetički napadi na hrvatske institucije
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
SOA: Posebno su im zanimljive NATO i EU članice, podaci iz ministarstava...

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 15 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada (APT) kampanja, odnosno primjetan je njihov rast, upozorio je ravnatelj SOA-e Daniel Markić, na otvaranju Prve SK@UT konferencije.



Kibernetički kišobran


Konferencija u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) namijenjena je institucijama i tvrtkama koje se bave kibernetičkom sigurnošću te akademskoj zajednici, a ravnatelj SOA-e naglasio je da skup pokazuje "stratešku važnost koju hrvatski državni vrh prepoznaje u kibernetičkoj sigurnosti". Podsjetivši da je Vlada 2019. dala potporu SOA-i da u suradnji s drugim tijelima sigurnosno-obavještajnog sustava započne gradnju Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e, Markić je rekao kako je njegova izgradnja bila tek prvi korak, jer zaštita kibernetičkog prostora zahtijeva aktivnu i stalnu suradnju brojnih državnih tijela, ali i akademske zajednice i privatnog sektora. Centar je ogledni primjer izgradnje nacionalnih sposobnosti kroz sinergiju više tijela sigurnosno-obavještajnog sustava, a najvidljiviji projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, naglasio je Markić, predstavlja SK@UT - "kibernetički kišobran", koji trenutačno štiti više od 60 državnih tijela i pravnih osoba, a izgradili su ga SOA i Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS). SK@UT predstavlja sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja (Advanced Persistent Threat) te drugih kibernetičkih ugroza.

Odlukom Vlade iz travnja 2021. godine omogućeno je njegovo širenje i izvan državnog sektora te danas SK@UT štiti i operatore ključnih usluga u energetskom i sektoru prometa i nastavlja širiti prema drugim sektorima kritične infrastrukture te prema "onim entitetima čije poslovanje je osjetljivo za društvo i gospodarstvo". Primarno se bavi zaštitom od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada (APT kampanje), ali i od ucjenjivačkih kibernetičkih napada (Ransomware). "Napade uspijevamo otkriti u najranijoj fazi", naveo je Markić, a u manjem broju napada koji rezultiraju kompromitacijom informacijskih sustava, provodi se učinkoviti proces odgovora na računalni incident i pomaže napadnutom tijela.

"SK@UT je u 2021., detektirao 14 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, godinu dana kasnije detektirano ih je 19, a u prvih šest mjeseci ove godine već smo detektirali 15 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada. To znači da se povećava broj napadača i broj napada, ali i broj meta u Hrvatskoj", upozorio je. U izjavi novinarima rekao je da su napadačima u fokusu interesa "svi podaci s kojima država raspolaže". "Posebno su im zanimljive NATO i EU članice, podaci iz raznih ministarstava, poput Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo obrane i drugih", rekao je te potvrdio da dobar dio prijetnji i napada dolazi iz Rusije, ili iz grupacija vezanih uz Rusiju. Ključ uspjeha u borbi protiv toga je u dijeljenju informacija među uključenim dionicima, naglasio je Markić na konferenciji te je u tom kontekstu istaknuo i dobru suradnju s međunarodnim organizacijama.

Ozbiljan izazov


Kao dobar primjer suradnje naveo je pilot-projekt Europske komisije za upravljanje kibernetičkim krizama i velikim kibernetičkim incidentima, koji SOA koordinira s Agencijom EU-a za kibernetičku sigurnost (ENISA). Kroz projekt, koji u stopostotnom iznosu financira EU, osigurano je povlačenje 1,5 milijun eura za izgradnju otpornosti SK@UT zajednice, a aktivnosti provode privatne hrvatske tvrtke izabrane na EU natječaju. "Hrvatska je u navedenom projektu među tri najuspješnije zemlje EU-a", istaknuo je Markić. Najavio je i transformaciju Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, za što je potrebno donijeti zakon o kibernetičkoj sigurnosti.

Premijer Andrej Plenković na konferenciji je rekao da je izrada zakona u završnoj fazi te je iskazao punu podršku planovima SOA-e i sigurnosnog sustava za razvoj sposobnosti i zaštitu kibernetičkog prostora. "Nakon ruske agresije na Ukrajinu, sve europske države suočile su se s povećanom aktivnošću i prijetnjama u kibernetičkom prostoru. I to je ozbiljan izazov na koji kao država moramo učinkovito odgovoriti", rekao je Plenković.

Dijana Pavlović
HAKIRANE STRANICE HRVATSKOG AUTOKLUBA
Hrvatski autoklub (HAK) pretrpio je u noći na utorak hakerski napad na svoje računalne servere koji utječu na rad njihovih mrežnih stranica i odvijanje njihovih online usluga, poput informiranja o stanju u cestovnom prometu, priopćio je u utorak HAK. U HAK-u su naveli kako intenzivno rade na suzbijanju napada i otklanjanju njegovih posljedica te na ponovnom uspostavljanju sadržaja i usluga. Dodaju da se vozački ispiti iz nastavnih predmeta Upravljanje vozilom i Pružanje prve pomoći provode po planu, dok se ispiti iz Poznavanja propisa i sigurnosnih pravila provode gdje je to moguće, ili će biti odgođeni. HAK je podnio prijavu policiji zbog hakerskog napada.

Najčitanije iz rubrike