Novosti
ISTRAŽIVANJE O PREHRAMBENIM NAVIKAMA DJECE

Svoju bebu dojilo 80 posto majki
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
U istraživanje, koje je provedeno terenski i na reprezentativnom uzorku, bilo je uključeno 1820 mališana i njihovih roditelja
Oko 80 posto majki doji svoju djecu, dok su kod starije djece, osim tradicionalnih jela, na jelovniku sve više namirnice poput avokada, chia sjemenki i badema. Pokazalo je to istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i djece u dobi do devet godina, koje je provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), uz partnerstvo s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i HZJZ-om. "Ovo istraživanje od iznimne je važnosti, jer smo dobili egzaktan uvid u prehranu naših najranjivijih skupina, dojenčadi i djece u dobi do devet godina. Njegova specifičnost je u načinu prikupljanja podatka, sukladno EU MENU metodologiji, čime smo dobili podatke koji su višestruko primjenjivi te usporedivi s istraživanjima drugih europskih zemalja", istaknula je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ujedno i voditeljica projekta.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Rumbak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, naglasila je da je čak oko 80 posto majki dojilo, a njih oko 13 posto dojilo je i nakon prve godine života djeteta. Na tanjurima najmlađih su potom tikvice, krumpir, žitarice, odnosno različite kašice na bazi povrća, ističe prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, napominjući da se kod onih nešto starijih pojavljuje više mesa s naglaskom na piletinu, više graška, a od voća banane i jabuke. Dodaje da se od sezonskog voća najradije konzumiraju mandarine, što ocjenjuje lijepim trendom. "Uz žitarice mnogo je i krumpira. Naša nacionalna boljka je da jelo bez krumpira nije kompletno, tako da tu imamo prostora za poboljšanje. Za popravak jelovnika dobro bi bilo da umjesto bijelog brašna, kruha i tjestenine bude polubijeli, crni kruh, a idealan bi bio cjeloviti kruh od različitih žitarica. Bilo bi dobro da imamo malo više ribe na tanjuru", smatra Čačić Kenjerić.

T.Prusina
SLANINA VEĆ OD PRVE BEBINE GODINE
Nove namirnice koje se pojavljuju na jelovnicima djece, pokazuje istraživanje, su chia sjemenke, lanene sjemenke, različite mondene namirnice, a dosta je i avokada. Prema riječima Čačić Kenjerić, od tradicionalnih namirnica na prvom je mjestu kod svih dobnih skupina slanina. “Od napunjenih godinu dana djeca već počinju jesti s obitelji i slanina na mala vrata ulazi u njihove jelovnike. Fast food je zabilježen, ali valja reći kako je to manje nego što se očekivalo”, ocijenila je Čačić Kenjerić.

Možda ste propustili...