Novosti
OSIJEK I ĐAKOVO: SJEĆANJE NA 7. LIPNJA 2003.

Papa sa šokačkim šeširom
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Željka Radoš: Djeca, suprug i ja prinosili smo darove Papi na misi u Osijeku

Treći pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, koji je istodobno bio i njegovo 100. putovanje u inozemstvo, živi u posebnom sjećanju među Slavoncima. Papa je u Hrvatsku te 2003. stigao 5. i ostao do 9. lipnja. Trećeg dana posjeta, 7. lipnja, služena je misa na sportskom aerodromu u Osijeku pred više od 200 tisuća vjernika.



Zahtjevne pripreme


Te vruće i sunčane subote dolazak Pape, danas svetog Ivana Pavla II., u Đakovo zvona katedrale najavila su u 13.35 sati. S papinskim žuto-bijelim zastavicama svečano okićenom gradu deseci tisuća vjernika papu Wojtylu na cijeloj trasi kojom se kretao u papmobilu, a nakon što je u Osijeku prijepodne predvodio svečano misno slavlje, pozdravljale su, uzvikujući: Viva Papa, živio Papa! Tada biskupijsko, a danas nadbiskupijsko Đakovo, dočekalo je najdražeg gosta, detaljno se i opsežno pripremajući za taj povijesni posjet, a u okviru putovanja pod geslom "Obitelj - put Crkve i naroda". I danas, 20 godina kasnije, sjećanja Đakovčana vrlo su živa, a sudionici tog događaja s ponosom prepričavaju svoje doživljaje.

Čitava vojska ljudi iz crkvenih i svjetovnih krugova pripremala se za Papin posjet Strossmayerovom gradu. Kustos katedrale sv. Petra, mons. Luka Strgar, bio je tada član Odbora za doček, zadužen za protokol, za dogovor s Papinim ceremonijarom. "Bilo je i prije zahtjevnih događaja, no nikada na rangu posjeta Pape. Ove godine navršava se i 20 godina od smrti biskupa Ćirila Kosa", kaže mons. Strgar.

Dolasku Pape prethodile su brojne aktivnosti - časne sestre pravile su mu misnicu, u tadašnji Biskupski dom ugrađeno je dizalo, a u dvorištu je postavljen drveni kip Ivana Pavla II. Brojni vjernici, udruge, pojedinci iz cijele tadašnje Đakovačke i srijemske biskupije donosili su darove. Predmeti su to s vjerskim motivima, poput slika, ručnih radova, križeva. Svi su bili postavljeni u Zelenom salonu Dvora. Pomno se pripremao i svečani objed u rezidenciji đakovačkih biskupa. Nedaleko od Đakova, tri vezilje - Evica i Katica Bogdanović te Katica Draženović iz Gorjana - vrijedno su dva mjeseca vezle mušku i žensku đakovačku zlataru, što je bio dar Grada Đakova Papi. "U ova dva mjeseca za nas nije bilo nedjelje, petka ni svetka. Samo smo vezle i vezle. Jer, velika je čast praviti nošnje za dar Papi", rekla je te 2003. Katica Bogdanović.

Papa se u Đakovo uputio nakon euharistijskog slavlja u Osijeku na kojem su mu darove prinosili i članovi obitelji Radoš iz Kuševca. supružnici Željka i Radoslav s troje djece. "Sjećamo se toga dana kao da je bio jučer. Ponosni smo i čast nam je što smo bili sudionici tog povijesnog događaja. Prilikom svete mise u Osijeku naša su djeca Papi prinosila igračke poput lopte, dječju bočicu i druge, suprug je nosio crijep, a ja košaru s plodovima zemlje, gužvarom...", kaže Željka Radoš.

Prihvaćanje


Po dolasku u Đakovo, na Strossmayerov trg, gdje ga je čekalo mnoštvo pjevajući "Rajska Djevo, kraljice Hrvata", Papa je, starosti i bolesti unatoč, pozdravljao vjernike. Vatikanski protokol razrađen je bio do najsitnijih detalja, a u Dvor su Papu dočekali tadašnji đakovački i srijemski biskupi - dijecezanski Marin Srakić, pomoćni Đuro Hranić i Đuro Gašparović - a Ivan Pavao II. susreo se tada i s biskupom u miru Ćirilom Kosom. Papi su predstavljeni darovi vjernika. Među njima su bili i darovi Biskupije - slika Dimitrija Popovića "Corpus Mysticum" te portret Ivana Pavla II., rad Smiljana Popovića. Nakon kratkog odmora, u 17 sati, zvona katedrale najavila su pojavljivanje ispred prvostolnice. Papin pozdrav i blagoslov mnoštvu koje mu razdragano kliče, bio je prizor za pamćenje. Papa se potom uputio u katedralu gdje se u tišini pomolio. Tu je bilo i stotinjak profesora i bogoslova s tadašnje Teologije te milosrdnih sestara sv. Križa i svećenika koji zbog bolesti nisu mogli pohoditi misno slavlje u Osijeku. Uslijedio je izlazak pred katedralu, a mnoštvo je klicalo: Živio Papa! Ispred prvostolnice ga je dočekao tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković, koji mu daruje dar Grada - par nošnji. U škrinjici su je držali Mirjana Josipović i Dominik Troha, a koji su predstavljali dva đakovačka KUD-a, Tenu i Sklad. Vinković je Papi tada, mimo protokola, spontano pružio šokački šešir, a Sveti Otac ga je spremno uzeo, njime mahnuvši mnoštvu. Slika je to koja je toga dana obišla svijet. "Bio je to jedan od najvećih događaja u mom životu i svakako najveći događaj u povijesti Đakova te najvažniji posjet našem gradu. Taj dan osjetila se velika ljubav Pape prema Slavoniji i Hrvatskoj, kao i Đakovčana prema doista jedinstvenom ocu Ivanu Pavlu II.", kaže Vinković. Ulicu Hrvatskih velikana, korzo, Grad Đakovo je u spomen na taj događaj poslije preimenovao u Ulicu pape Ivana Pavla II.

Sjećajući se 2013. godine tog događaja, mons. Srakić je rekao: "Osobno sam to doživljavao kao neki san, štoviše, i sam taj dan sam doživio kao stvarnost koja se zbiva izvan mene, izvan naše biskupije. Među stotinama tisuća gradova po cijelom svijet, Papa je htio pohoditi baš naša dva grada, Osijek i Đakovo. I nije riječ samo o ‘nekom papi‘, nego o Papi koji je svojom osobom i nastupima osvojio cijeli svijet. Jednako su ga prihvaćali i mladi i stari, i zdravi i bolesni, i političari i jednostavni ljudi. Doživljavali su ga kao svoga."

Suzana Župan
POMIRBA, SOLIDARNOST, PRAVDA
U svojoj propovijedi u sportskoj zračnoj luci u Čepinu, 7. lipnja 2003., Ivan Pavao II. uputio je posebnu poruku vjernicima koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH, Srbije, Crne Gore... "Nakon teških vremena rata, koji je u stanovnicima ovoga kraja ostavio duboke i još uvijek neizliječene rane, zalaganje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom, otvorenih bratskoj ljubavi, osjetljivih na obranu dostojanstva osobe stvorene na sliku Božju", rekao je, između ostaloga, Papa. "Draga braćo i sestre, znam da vam je život naporan i da količina uroda zemlje nekad ne odgovara svemu onome mučnom poslu što ga valja odraditi. Znam isto tako da rad na zemlji poznaje ne male teškoće. Dijelom je i izgubio na vrijednosti, a mlađi su se naraštaji još prije rata opredijelili za život u gradu, pa je tako velik broj sela gotovo ostao bez stanovnikâ. Potičem vas da ne gubite samopouzdanje", poručio je vjernicima u Slavoniji.

POČAST ŠEPERU
U Osijeku je Papa, nakon vožnje ulicama ispunjenim građanima, stigao do središta grada i zastao ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla te odao počast svom velikom prijatelju, pokojnom kardinalu Franji Šeperu. Taj je trg kasnije preimenovan u Trg pape Ivana Pavla II.