Dome slatki dome
SAVJET: OTPORAN I DEKORATIVAN BAMBUS

Šuštanje bambusovih listića u vrtu smiruje
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Može se koristiti za formiranje živice ili ograde, ali valjaga ograničiti jer se rizomima nesmiljeno i vrlo brzo širi

Bambus je jedna od najbrže rastućih biljaka na planetu i u uvjetima pogodnima za rast može narasti i do 90 cm u jednom danu. Umjesto korijena ima rizome, koji se u zemlji šire i omogućuju rast novim stabljikama. Bambus je zimzelena drvenasta biljka koja raste u oko 1200 vrsta, uglavnom u tropskim krajevima. Može se koristiti za formiranje živice ili ograde. Najzgodnije je ako imate prirodno ograničen prostor u kojem će bambus rasti, bez mogućnosti da se proširi. Velike betonske žardinijere naročito su dobre za ograničavanje širenja ove biljke. Lijepo djeluju i ovalni oblutci riječnog kamena iz kojih izbijaju jake visoke stabljike bambusa. Dobro ih je posaditi i u blizini prostora za vanjsko poslijepodnevno opuštanje. Nježno šuštanje mnogobrojnih bambusovih listića djeluje prirodno smirujuće nako napornog radnog dana. Bambus je poznat najviše po svojoj izvanrednoj izdržljivosti, a vrijedi napomenuti i da je vrlo invazivnog rasta, te se brzo širi. Listovi su uski i oštri, sužavaju se prema oštrom vrhu i rastu na tankim peteljkama direktno iz stabljike. Bambus cvjeta, ali jako rijetko, jednom u nekoliko desetljeća.



Prilikom sadnje svakako treba napraviti "rizomsku branu", odnosno oko korijena postaviti obruč od kamenih ploča, tvrde plastike ili lima na dubini od 40 cm. Tako ćemo spriječiti rizomsko granjanje, a ako se problem već pojavio, valja povaditi sve novoizniknule izdanke po vrtu. Vrlo je otporan, no listovi mogu požutjeti od mraza. Jednostavno, treba ih ukloniti, potjerat će novi, zeleni. Prilikom orezivanja treba ukloniti sve odumrle, oštećene ili zakržljale izdanke, kao i sve izbojke starije od pet godina. Orezuje se u proljeće. Treba ih orezati do same zemlje. Razmnožavanje bambusa vrlo je jednostavno, to možete obaviti dijeljenjem busena, kao i rizoma u proljeće. Korijen je osjetljiv na sušu i treba ga redovito zalijevati.
Jasminka Knežević
Kada saditi
Bambus je vrsta raširena diljem svijeta i uglavnom se koristi kao ukrasna biljka ili za uzgoj zaštitnog živog zida. Pri sadnji je potrebno obraditi zemlju na minimalno 40 cm i dodati humusne i rahle zemlje kako bi se rizom što prije primio i razvio. Bambus se najbolje sadi u proljeće ili jesen, kada su temperature umjerene i vlažnost tla optimalna. Može se saditi uz druge biljke koje vole vlažno tlo, poput paprati.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike