Dome slatki dome
TEST: EINHELL GC-SC 18/28 LI-SOLO

Za travnjak na kojem će vam svi zavidjeti
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Ako pogledate uobičajeni travnjak, vidjet ćete da je pun nepoželjnih gostiju

Sigurno ste svi bar jednom vidjeli travnjak poput nogometnog terena. Savršeno ravan, precizno pokošen, gust i privlačne zelene boje, takav travnjak kao da vas poziva na uživanje i igru s obitelji na njemu. Iako toga mnogi nisu svjesni, ali imati savršen travnjak nije preteško. Potrebno je, kao i u svemu, držati se određenih pravila, ali i imati prikladan alat.



Ako pogledate uobičajeni travnjak, kakav ima većina oko svoga doma, vidjet ćete da je trava puna nepoželjnih gostiju. Odumrla trava, zbijena zemlja i kamenčići, mahovina, razni korovi, krtičnjaci i druge nepravilnosti nisu rijetkost. Osim toga, ako se travnjak često haba, bilo igrom, hodanjem bilo možda povremenim prolascima automobilom, nije rijetkost ni pojava lokvi, a koje neizbježno potom stvaraju rupe bez trave. Bez obzira na to jeste li travnjak zasijali samostalno ili ste svojedobno kupili gotov travnjak, koji dolazi uglavnom lišen nepoželjnog korova, svi navedeni problemi doći će prije ili poslije. Kao rješenje stoga se je nužno brinuti oko stanja travnjaka. Uglavnom se to odnosi na povremenu košnju i eventualno zalijevanje travnjaka u sušnoj sezoni. Međutim, ako ste među takvima, pa čak i ako brižno održavate visinu travnjaka, poput frizure, sigurno ste opet frustrirani jer travnjak nije onakav kakav biste željeli da bude. Kao rješenje za brojne probleme ističu se uređaji poznati kao prozračivači travnjaka.

Svojevrsna “mala tajna” vlasnika lijepih travnjaka i onih kojima je to posao. Naime, prozračivač travnjaka neizostavan je uređaj koji se koristi za održavanje travnjaka zdravim. Njegova glavna uloga je da prozrači tlo ispod trave, što podrazumijeva uklanjanje suvišnog materijala kao što su mrtvi korijeni, odumrle trave, lišće i slično. Tim se postupkom omogućuje protok zraka, vode i hranjivih tvari do korijena trave i kao rezultat dolazi njezin bolji rast. Upravo jedan takav uređaj dobili smo priliku testirati. Riječ je o prozračivaču Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo, koji radi na baterije. Baterije za rad su, naravno, iz obitelji Power X-Change.

Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo stiže u paketu bez baterija. Ovo je odlično jer drži cijenu alata nižom, a ekološki prihvatljivije jer možemo iskoristiti baterije od Einhell alata koje već posjedujemo. Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo za svoj rad treba jednu bateriju, a kao kod svih radno intenzivnih uređaja preporuka je koristiti baterije većeg kapaciteta. Idealno od 4 Ah, kakve, recimo, stižu uz Einhell aku-kosilice, no, naravno, možete koristiti i one većeg kapaciteta. Sam prozračivač odmah je nakon vađenja iz pakiranja spreman za rad, a potrebno je još samo brzinski sastaviti ručke i to je više-manje to. Uređaj je izrađen od kvalitetne plastike, otporne na udarce, što osigurava dugovječnost prozračivača. S donje strane, gdje biste kod kosilice pronašli nož, prozračivač ima bubanj na kojem je prikvačeno čak 12 letećih noževa. Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo nudi tri razine prozračivanja, plus nulta razina, koja je zapravo transportna. Ovisno o stanju travnjaka, možete podesiti razine - 1, 2 ili 3. Te razine zapravo označavaju dubinu na koju će se noževi spustiti. Ako niste sigurni koja je razina vama potrebna, možete krenuti od prve pa postupno povećavati, odnosno spuštati, prozračivač.Prozračivač će zadiranjem noževima u tlo skidati nepoželjnu mahovinu, korov, odumrlu travu, lišće, kamenčiće i ostali nered, ostavljajući iza sebe travnjak s rupicama koje će omogućiti ulazak zraka, vode i hranjivih tvari do samog korijena trava. Ujedno prozračivač će prorahliti zemlju blago poravnavajući nepravilnosti. Količina materijala koju nam je Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo izbacio s tek pokošenog travnjaka bila je zaprepašćujuća. Čuđenje i zadivljenost zajamčeni su. Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo, iako spada u male prozračivače, iznenađuje svojom snagom i sposobnostima, posebno zato što za rad koristi samo jednu bateriju od 18 V.

Marin REŽIĆ

Iznenađuje svojom snagom
Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo, iako spada u male prozračivače, iznenađuje svojom snagom i sposobnostima, posebno zato što za rad koristi samo jednu bateriju od 18 V. Cijena Einhell GC-SC 18/28 Li-Solo iznosi povoljnih 159 eura, a većini će to biti više nego dovoljno prikladan prozračivač, posebno ako već imate Einhell alate, odnosno baterije i punjač.

Jednom-dvaput godišnje
Iako je ovakvo prozračivanje zarazno, dovoljno ga je provoditi jednom-dvaput godišnje, odnosno dva-tri puta ako je travnjak izložen čestom stresu (npr. igra, prolazak automobilom i slično). Nakon prozračivanja idealna je prilika za prihranu, kao i dosijavanje, a iako nakon prozračivanja travnjak može izgledati kao prokopan, vrlo brzo će se zazelenjeti gušće i bolje no ikada prije.

Kad nije zelen i bujan
Kad travnjak nije zelen i bujan, problem može bii u nedostatku nutrijenata koje korijen dobiva. Prozračivanjem travnjak postaje gušći i otporniji. Zbog vegetacijskog ciklusa biljki na travnjaku često ostaju ležati odumrli ostatci trave, koji stvaraju sloj organskog materijala. Taj sloj travkama oduzima svjetlo i kisik te sprječava dolazak nutrijenata i vode do korijena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike