Kultura
HNK U OSIJEKU 9. I 10. LIPNJA, POTOM VINKOVCI I VALPOVO

Ljetna operna noć: Verdi u francuskom zagrljaju virtuoza operne literature
Objavljeno 7. lipnja, 2023.

Tradicionalna, u sezonski repertoar već običajno ugniježđena, Lipanjska operna noć ove će sezone biti u znaku velikoga Verdija, čiju ćemo 210. obljetnicu rođenja proslaviti u listopadu ove godine. Izbor iz Verdijeva impozantnog opusa ovaj će koncert iznjedriti u gotovo alkemijskoj čaroliji sljubljivanja s francuskim virtuozima operne literature: Bizetom i Delibesom.



Pod dirigentskim palicama maestra Filipa Pavišića i Vladimira Piskunova, 9. i 10. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku premijerno ćemo uživati u najpamtljivijim i najdojmljivijim brojevima opera koje čine svaki željezni repertoar. U izvedbi solista: Vesne Đurković i Katarine Toplek Horvat (soprani), Stefany Findrik i Gordane Kalmar (alti), Zvonimira Ivanovića, Igora Krište i Ladislava Vrgoča (tenori), Roberta Adamčeka (bariton), Blaža Galojlića i Dalibora Hanzaleka (basbaritoni) i Berislava Puškarića (bas), orkestra i zbora Opere HNK u Osijeku, nedvojbeno nas čeka večer za pamćenje. Lipanjska operna noć gostuje 15. lipnja u Vinkovcima, a 17. lipnja u Valpovu.

- Giuseppe Verdi, danas pojam predivne glazbe, kao dijete slušao je glazbu u gostionicama, a ne u operi. Verdijevi nisu imali novca za operu, otac mu je bio jedva pismen. Budući da je otac bio gostioničar, hrane nije nedostajalo, no maleni Verdi nije znao što bi s receptima za tjesteninu i znanjem o vrstama vina. Bio je fasciniran glazbom i vrlo je brzo svoj prvi novac zaradio kao orguljaš. Giuseppe Verdi, koji je poslije postao najpoznatiji operni skladatelj na svijetu, mogao je stvoriti remek-djelo gotovo jednako lako kao što pekarski majstor može stvoriti perece i kiflice. Upravo zato smo za Lipanjsku opernu noć odabrali Verdija. Ne samo zato što je stvorio more predivne glazbe kojom je likove svojih opera obojio u najljepšim bojama nego upravo i zato što je kao čovjek od krvi i mesa pisao upravo o nama. O meni i tebi. O našim svakodnevnim strahovima, ljubavima, ljepotama i smrtima. U želji da koncert učinimo još dojmljivijim, dopustili smo francuskim opernim kompozitorima da zagrle Verdija. Kako je i zagrljaj sam po sebi jednostavan, a mnogo daje, tako i mi s pravom očekujemo mnogo od jednostavnog početka i kraja koncerta uz zvuke francuskih opernih velikana - kaže Ladislav Vrgoč. T. Kvorka
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

U GODINI U KOJOJ SLAVE 75. ROĐENDAN RADA

Kristina Opačić Vrućina postala prvakinja Ansambla LADO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u