Svijet
JOŠ NE MOŽE U EUROPSKU UNIJU

BiH bilježi skroman napredak u vladavini prava
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Bosna i Hercegovina zabilježila je tek skromna poboljšanja na planu vladavine prava, što je nedostatno za ambicije te zemlje da postane članica Europske unije, upozorio je u ponedjeljak šef delegacije EU-a u toj zemlji Johann Sattler, pozvavši na poduzimanje dodatnih napora kako bi se to stanje promijenilo.

Tijekom konferencije o stanju pravosuđa u Bosni i Hercegovini, održane u Sarajevu, Johann Sattler je kazao kako su poduzeti napori do sada dali "ograničene" rezultate, a nešto vidljiviji učinci postignuti su u borbi protiv organiziranog kriminala, no i to je rezultat pojačane međunarodne suradnje. Policija u BiH otvorila je niz velikih istraga i provela uhićenja osoba povezanih s organiziranim kriminalnim skupinama čiji su članovi komunicirali zaštićenim aplikacijama. Njihov je sadržaj otkriven zahvaljujući suradnji policija zapadnih država, nakon što su informatički stručnjaci "probili" enkripciju koja je kriminalcima godinama davala osjećaj sigurnosti, pa su prikupljeni podaci o njihovim kontaktima i kaznenim djelima u koja su umiješani. Zadnji je takav slučaj uhićenje načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. On je u svibnju pritvoren pod sumnjom da je ulaganjem u nekretnine "prao" novac koji su kriminalci zaradili preprodajom droge. "U slučajevima organiziranog kriminala i korupcije na visokoj razni nakon dugo vremena imamo napredak. Uglavnom su to rezultati postignuti zahvaljujući dešifriranju ‘Sky‘ aplikacije", kazao je Sattler, dodajući kako treba očekivati nove istrage i uhićenja.

Sadašnje vlasti u Bosni i Hercegovini, formirane nakon izbora 2022. godine, od kojih Europska unija očekuje mnogo, Sattler je pozvao da odlučnije djeluju na provedbi 14 prioritetnih zadaća, što ih je kao preduvjet za otvaranje pregovora o članstvu definirala Europska komisija. Među tim preduvjetima su i izmjene zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te o sprječavanju sukoba interesa, čiji je cilj smanjiti prostor za korupciju i ojačati integritet pravosuđa, odnosno sudaca i tužitelja. H
Vidljiviji su učinci u borbi protiv organiziranog kriminala, no i to je rezultat međunarodne suradnje

Možda ste propustili...

ČELNIK BOSANSKIH SRBA MILORAD DODIK NAJAVIO:

Referendum o neovisnosti RS-a

KORIŠTENJE KAMATA OD ZAMRZNUTE RUSKE IMOVINE

G7 pristao na 50 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

PREMA ANKETAMA NAKON ZATVARANJA BIRALIŠTA

Austrijska krajnja desnica vjerojatni pobjednik na izborima za EU