Novosti
SOCIJALNI PARTNERI O POREZNIM IZMJENAMA

Piletić: Reforma neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru”
Objavljeno 5. lipnja, 2023.

Ministar rada Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak, nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, kako porezna reforma, o kojoj je bilo govora, neće ostati "mrtvo slovo na papiru", jer su se mnoge jedinice lokalne samouprave izjasnile da neće povećavati stope poreza na dohodak.



"S obzirom na njihove povećane prihode možemo očekivati da će izmjene poreznih propisa utjecati na rast najnižih plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, a za 219.000 zaposlenika već s plaćama za lipanj", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. "Također, dali smo jasno do znanja da nema govora o urušavanju mirovinskog sustava i ugroza mirovina iz prvog stupa, jer se neće smanjivati uplate mirovinskog doprinosa", naglasio je Piletić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da je Vlada ostvarila veći prihod u državnom proračuna te će dio vratiti građanima. Ipak najkontroverznije mu je što oni koji primaju nekoliko eura više od 700 eura neće dobiti 42 eura dodatka. Upozorio je na problem sive ekonomije i potrebu da uplata doprinosa u mirovinski fond bude znatno veća. Kaže kako očekuje daljnja povećanja plaća nakon Vladine najave povećanja plaća za 219.000 radnika u državnom i javnom sektoru od 60 do 100 eura, uključujući i privatne poslodavce. "Sva povećanja vjerojatno neće podići Hrvatsku s dna europske zone u kojoj smo najniže rangirani po prosječnoj brutosatnici od 12,2 eura", ustvrdio je Novosel. Uvjeren je da ni 20-postotno povećanje plaća ne bi moglo nadoknaditi njihov realni pad, s obzirom na rast cijena hrane i ostalih svakodnevnih životnih troškova.

Osvrćući se na najavljeno donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, Novosel je rekao da je stav sindikalnih središnjica da se posebnim zakonom ne mogu i ne smiju rješavati materijalna prava bilo koje skupine zaposlenih, nego samo kolektivnim ugovorima.

Ivan Mišetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je kako ih je ministar zdravstva Vili Beroš upoznao s regulacijom radnog-pravog statusa liječnika te rekao da zakon neće sadržavati materijalne naknade za rad već samo prepoznati specifičnosti struke. Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja, dodao je, svaku odluku koja će povećati primanja bilo koje skupine zaposlenika, iako nisu zadovoljni sa svim predloženim rješenjima koja će se "izoštravati" u tripartitnom dijalogu.

Najviše je prijepora bilo oko trajnosti mjere koja se odnosi na mirovinski doprinos i željeli bismo vidjeti na koji način bi se i koliko dugo primjenjivala, dodao je Mišetić.

Dijana Pavlović
Mladen Novosel

predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Sva povećanja vjerojatno neće podići Hrvatsku s dna europske zone u kojoj smo najniže rangirani po prosječnoj brutosatnici od 12,2 eura.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

KAJTAZI NA PROSLAVI SVJETSKOG DANA ROMA

Položaj Roma znatno poboljšan

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om