Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINA UGOSTIO VRTIĆARCE

Mali arheolozi iskapali su replike pravih nalaza
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
SLATINA - Zavičajni muzej Slatina u suradnji sa Dječjem vrtićem Zeko Uoči proteklog vikenda održao je zanimljivu dvodnevnu radionicu pod nazivom "Mali arheolog". Radionica je svojim sadržajem namijenjena mališanima predškolskog uzrasta, a cilj joj je na zanimljiv i poučan način upoznati djecu s pojmovima kao što su arheologija, kulturna baština, predmet i materijal.

Radionica je koncipirana tako da djeca svojim radnjama imitiraju procese arheoloških istraživanja, dok su osnovne arheološke tehnike pojednostavljene i svedene na djeci razumljiv način. Prema riječima kustosa Srđana Đuričića, radionica se sastojala od nekoliko elemenata: Prikazivanje pravih arheoloških nalaza (ulomaka keramike, rekonstruiranih posuda) te je uz svaki predmet ispričana njegova zanimljiva priča. Praktični dio radionice sastojao se od pronalaska predmeta koji su bili zakopani u pijesak unutar velikih drvenih sanduka.

– Sadržaj sanduka predstavlja rekonstrukciju stvarnog arheološkog terena s posebnim naglaskom na arheološku stratigrafiju, koja je u ovom slučaju definirana pijeskom različite boje. Unutar ovih rekonstruiranih arheoloških zapuna nalazile su se replike predmeta (keramika, kamen, kosti…), koje su djeca nakon iskapanja pohranila u predviđene vrećice – opisao je kustos Đuričić.

Nakon završetka istraživanja mališani su kustosu (arheologu) pokazali što su pronašli i iznijeli svoja mišljenja o tome. Dječja vriska i oduševljenje ispunili su sve muzejske prostore, kao i veća količina pijeska koja je nastala arheološkim iskapanjima malih arheologa. Ali u muzeju zbog toga nije bilo ljutnje, oduševljeni kustos arheolog u tim malim znanstvenicima vidio je svoje nasljednike.

Na radionici su sudjelovale vrtićke skupine Ribe, Ivančice, Točkice, Cvjetići i Kolačići sa svojim odgojiteljicama. Radionica je završila u šaljivom tonu, s isprikom roditeljima malih arheologa zbog mogućih iskopina po dvorištima.

Petar Žarković
Srđan Đuričić

kustos

Sadržaj sanduka s pijeskom različite boje rekonstrukcija je stvarnog arheološkog terena. Unutar tih rekonstruiranih arheoloških zapuna nalazile su se replike predmeta (keramika, kamen, kosti…)

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike