Regija
ĐAKOVO AKTIVIRA TRANŠU POTICAJA ZA 2023.

Za potpore u poljoprivredi Grad osigurao 80.000 eura
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Četiri mjere, poziv otvoren do iskorištenja sredstava, tj. do 1. prosinca
ĐAKOVO - Grad Đakovo aktivira novu tranšu gradskih potpora za poljoprivrednike – početkom mjeseca otvoren je javni poziv za dodjelu potpora za 2023. godinu iz Programa dodjele potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova za razdoblje 2021. – 2023. godine.

Mjere


Novu tranšu potpora za ovaj dio gospodarstva proteklog je vikenda pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz Šola predstavila i lokalnim proizvođačima hrane koji ju prodaju na gradskoj tržnici, a kada su im dodijeljeni certifikati Proizvodi hrvatskog seljaka kao potvrda kvalitete, izvornosti njihove proizvodnje. Rogoz Šola istaknula je kako su ovim javnim pozivom obuhvaćene četiri mjere.

- Mjera 1 je potpora za ulaganje u podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, Mjera 2 potpora je za ulaganje u građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata, Mjera 3 odnosi se na potporu za ulaganje u kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, a Mjera 4 potpora je malim proizvođačima u poljoprivredi - rekla je pročelnica gradskog UO-a za gospodarstvo i financije.

Za ovu vrstu potpora Grad Đakovo za 2023. godinu, dodaje Rogoz Šola, osigurao je 80.000 eura, odnosno 600.000 kuna, s tim da će javni poziv biti otvoren do iskorištenja planiranih sredstava Programa u proračunskoj godini, a najkasnije do 1. prosinca.

Kada je riječ o suportu poljoprivrednicima sa svog područja, Grad Đakovo, uz Osječko-baranjsku županiju, također sa po jednim postotnim poenom subvencionira kamate na kredite u poljoprivredi. Proizlazi to iz Odluke o subvencioniranju kamata u kreditiranju poljoprivrednika za kredite u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova, koju je Gradsko vijeće izglasalo u ožujku. Time se Grad Đakovo uključilo u projekt Osječko-baranjske županije "Subvencioniranje kamata u kreditiranju poljoprivrednika za kredite u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije".

Subvencije


Županija je, rekao je tada gradonačelnik Marin Mandarić, ušla u program sa Slatinskom bankom za dvije vrste kredita – kratkoročne za financiranje poljoprivredne proizvodnje, repromaterijala za proljetnu i jesensku sjetvu, gdje ih subvencionira sa po jednim postotnim poenom, a sada se s jednim postotnim poenom pridružuje u tome i Grad Đakovo. Drugi dio kredita dugoročni su, investicijski – za ulaganje u izgradnju farme, kupnju opreme, strojeva i sl., odnosno za investicije koje se prijavljuju na Ruralni razvoj iz EU fondova s maksimalnim rokom otplate do 10 godina. Grad je za subvencioniranje kredita u poljoprivredi u svom proračunu za 2023. osigurao 15.000 eura, a i za sljedeće godine minimalno mora osigurati taj iznos, s tim da će ga, pokaže li se potreba, i povećavati, najavljeno je.

Zainteresirani za potpore iz javnog poziva otvorenog početkom lipnja sve dodatne informacije i besplatnu uslugu savjetovanja mogu dobiti u Poduzetničkom centru Đakovo, uz prethodnu najavu i dogovor termina na broj telefona 031/291-503, odnosno na info@pcdjakovo.hr.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike