Osijek
ZAVRŠNI SLOJ SE OSUŠIO

Radovi su gotovi, most za pješake konačno otvoren
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Nema više ograda i čunjeva, biciklisti i pješaci sada mogu koristiti najljepši pješački most

Dugo je vremena bio zatvoren, pa otvoren, a onda od polovine travnja ove godine opet zatvoren, sve do jučer. Naime, pješački most sada je konačno gotov i njime od srijede mogu prelaziti s jedne obale Drave na drugu biciklisti i pješaci. Vijest je to koja će obradovati stanovnike Tvrđavice, jer će sada brzo moći do središta grada, ali i Osječankama i Osječanima koji se žele prošetati do Copacabane, ili pak do ZOO vrta.



Prvo otvorenje mosta nakon temeljite obnove bilo je krajem srpnja prošle godine, no početkom travnja most je ponovo bio zatvoren. Radovi su čekali povoljne temperature i suho vrijeme, a obuhvatili su izvedbu završnog sloja hodne površine. Kako je ranije priopćeno, troškove nanošenja završnog sloja hodne površine snosio je izvođač radova. O ponovnom otvaranju mosta, ovaj put bez svečanog rezanja vrpce, oglasio se Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Kao što smo ranije i najavljivali, nanošenje hodne površine na pješačkom mostu bilo je gotovo krajem svibnja, još prošloga tjedna. Međutim zbog mnogo kišnih dana kemijski procesi u samom materijalu su se produljili, pa je zbog preporuke izvođača radova otvorenje prolongirano. Sve što se trebalo osušiti i osušilo se, tako da od srijede, 5. lipnja, sve građanke i građani, ali i svi drugi gosti, mogu koristiti pješački most, rekao je Vulin.

Ogradice i čunjeva oko ulaza na most s obje strane u poslijepodnevnim satima više nije bilo, pa su se prvi šetači, a poslije njih i biciklisti, sramežljivo uputili preko mosta. Sat vremena kasnije već je bila primjetna veća frekventnost na prepoznatljivom osječkom simbolu. Na mostu smo zatekli mlado društvo iz Tenje koji su odlučili pješice do ZOO vrta, a u povratku će kompom. Stariji bračni par rekao nam je kako se nadaju da je ovoj zadnji glanc mosta te da radova na njemu u bliskoj budućnosti više neće biti. Nedostajao je most i trkačima, jer od travnja nisu mogli do svojih tri i pol kilometra, koliki je krug “oko mostova” - pješačkog i cestovnog. A šetači će moći od srijede uživati i u osvijetljenoj večernjoj šetnji najljepšim pješačkim mostom.

Milan Bugarić
KONKRETNE DIMENZIJE MOSTA
Pješački most preko rijeke Drave u Osijeku povezuje gradsko središte s rekreativnim središtem na lijevoj obali Drave. Rijeka je premoštena jednim rasponom dužine 209,5 metra, sklopom koji je u statičkom pogledu prednapeta lančanica. Preko čeličnih pilona visine 35 metara razapeta je parabolična nosiva užad, usidrena u blokove iza mosta. Na nju su kosim vješaljkama ovješene predgotovljene armiranobetonske hodničke ploče. Širina hodne staze je pet metara, a ukupna širina rasponskog sklopa je 6,12 metara.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike