Autoglas
AUTOTRŽIŠTE

Prodano 44 posto više novih vozila nego lani
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Podatci Promocije plus pokazuju kako je ovogodišnji svibanj 69,5 posto bolji od prošlogodišnjeg svibnja. Najveći su kupci kompanije

U Hrvatskoj su u prvih pet mjeseci ove godine prodana 26.584 nova putnička vozila, što je 44,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Kako prenosi agencija Promocija plus, još jače brojke su za svibanj, u kojem je prodano 7097 novih vozila, uz međugodišnji rast od 69,5 posto (4186 prodanih vozila u svibnju 2022.).



Najviše novih vozila u dosadašnjem dijelu godine prodao je Renault, njih 3012, pa taj francuski proizvođač nosi 11,3 posto ukupne prodaje. Drugi je Volkswagen s prodajom od 2890 novih auta i udjelom od 10,8 posto, a treća je Škoda, članica istog koncerna, s prodajom od 2699 novih vozila i udjelom u ukupnoj prodaji od 10,1 posto. Opel je na četvrtom mjestu, jer je taj njemački proizvođač u prvih pet mjeseci 2023. prodao 1934 vozila i ima udjel od 7,2 posto u ukupnoj prodaji, a peta je Kia (1912 prodanih novih vozila i udjel od 7,1 posto).

MG se probudio


Renault Clio bio je daleko najprodavaniji model u svibnju. Prodano ga je 467, čime je samo u svibnju premašio svih pet mjeseci 2022. godine, kada je prodano ukupno 366 Clija. Prošlogodišnji svibanj za Clio nije bio dobar, prodano je samo 67 automobila, pa je ovogodišnji broj uistinu impresivan. Dobar rezultat postigla je i Škoda Octavia, koja je u svibnju pronašla put do 391. kupca, za razliku od svibnja 2022., kada ih je prodano samo 59. Na trećem je mjestu Dacia Duster, koja konstantno drži prodajnu brojku od više od 100 prodanih automobila svaki mjesec ove godine. U svibnju su prodana 292 Dustera. Renault drži i četvrto mjesto najprodavanijih modela u petom mjesecu ove godine jer je prodano 275 Captura, a na petom je mjestu Suzuki Vitara s prodajom od 222 vozila.

Iako je tek na 14. mjestu prodaje po modelima, vrijedno je izdvojiti marku MG i njezin model ZS. Ta britanska autokompanija u kineskom vlasništvu prošle je godine u svibnju prodala samo tri modela MG ZS, a ovoga svibnja prodala je 150 automobila. MG se stidljivo prošle godine pojavio na hrvatskom tržištu, a onda je prodaja krenula, do kraja svibnja prodan je 461 MG ZS. Dobar rezultat bilježi i Renault Megane, koji je u svibnju kupcima isporučio 359 automobila (lani u svibnju 12 automobila).

U jeku su velike pripreme za predstojeću ljetnu turističku sezonu, a tiču se rent-a-car kompanija. To se odmah vidi na ljestvici novih registracija. Standardno, zagrebačka regija je neprijeporna, do kraja svibnja tamo su novoregistrirana 11.422 vozila (drži 42,97 % tržišta). Druga je splitska, treća istarska, a četvrta riječka regija. Ljudi bi pomislili da je Osječko-baranjska županija na petom mjestu, e jok! Ispred Osijeka našle su se dvije porezne oaze za rent-a-car i korporacijska vozila. Riječ je o PŽ (Požega) i DA (Daruvar - Bjelovarsko-bilogorska županija) registracijskim oznakama.

Porezne oaze


Da nema umjetnog pumpanja voznog parka, Požeško-slavonska županija bila bi pri kraju poretka novoregistriranih vozila od 20 hrvatskih regija. Ovako će se većina vozila sa PŽ novim registracijama ovoga ljeta voziti jadranskom obalom, iako im je, samo nominalno, "garaža" u Požegi. Isto vrijedi i za DA registracije. Inače, ljetne turističke registracije mijenjaju se svake godine. Tako je prije dvije godine za rent-a-car kompanije bila popularna Šibensko-kninska županija (registracija ŠI), a prošle godine znatan je dio kolača novih registracija uzela i Zadarska, ali i Karlovačka županija.

Što se tiče ostatka Slavonije, sve su županije u donjem dijelu poretka po regijama. Tako je Vukovarsko-srijemska županija na 13. mjestu s 315 registracija, Brodsko-posavska županija je na 15. mjestu (290 registracija), a Virovitičko-podravska županija sa 125 novih registracija, standardno, na pretposljednjem mjestu. Već nekoliko godina najmanje registracija tijekom godine ima Ličko-senjska županija.

Milan Bugarić
PO DVA NOVA FERRARIJA I MASERATIJA
I sportska egzotika pronašla je put do hrvatskih kupaca u svibnju. Kako stoji u izvješću agencije Promocija plus, prošlog mjeseca prodana su dva Ferrarija (lani u svibnju ni jedan), dva Maseratija (nula lani) i jedan McLaren (nula lani). Prodano je također 26 Porschea i 29 Tesli. Taj električni automobil lani u svibnju pronašao je put tek do jednog kupca. Taj nerazmjer vidi se posebice u ukupnoj prodaji u prvih pet mjeseci. Naime, ove su godine ukupno prodana 154 Tesle, a lani u prvih pet mjeseci samo 19. Novih Lexusa u svibnju isporučeno je osam, a jednak broj veže se i uz Jaguar. Dobro je išlo i njemačkom “svetom trojstvu”. Mercedesa je u svibnju prodano 190, BMW-a 98, a najbolji rezultat ostvario je Audi, koji je u svibnju imao 321 registraciju.

Benzinci, hibridi, dizelaši, LPG i struja
Prema pogonskom gorivu situacija je sljedeća - najviše je i dalje benzinaca, koji drže 51,8 posto tržišta, a hibrida je 23,4 posto. Dizelaši na trećem mjestu drže 19 posto tržišta. Bude se i strujaši, koji su s 3 posto tržišta pretekli plinaše (2,8 posto tržišta). Kod električnih automobila (prodano ih je 799 ove godine) prednjači Tesla sa 154 automobila. Više od 100 strujića prodali su još Renault (134) i Dacia (107). Kod plinaša je neprijeporna Dacia sa 638 prodanih vozila na LPG pogon. Na drugom je mjestu Daciin veliki brat Renault sa 101 prodanim vozilom.

Možda ste propustili...