Mozaik
PREDSTAVLJEN FESTIVAL “ZLATNE ŽICE SLAVONIJE”

Tri dana bogatog programa uz tamburice, ali i pop-glazbu
Objavljeno 6. lipnja, 2023.

Bogat i raznolik program trodnevne manifestacije "Zlatne žice Slavonije" od 1. do 3. rujna i ove će godine u Požegu privući brojne goste i posjetitelje. Nakon što su sredinom svibnja predstavljena imena izvođača večeri novih tamburaških pjesama, detaljniji program najavljen je na konferenciji za medije. Gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić, predsjednik Organizacijskog odbora, naglasio je kako su se i ove godine trudili organizirati festival koji će ispuniti očekivanja.



U petak, 1. rujna, prvog dana festivala, nakon tradicionalne svečane povorke gradom i otvorenja, bit će nastupi folklornih skupina, o čemu je više rekao Nikola Kramar, voditelj folklornih programa. Nakon otvorenja festivala i velikog šokačkog kola na Trgu Svetog Trojstva, nastupit će lokalni KUD-ovi i održati se izbor za Najgizdaviju Šokicu. Prošle godine za zemlju partnera imali smo Ukrajinu, a ove godine to je, u folklornom smislu, Češka. U višednevni posjet dolazi Folklorni ansambl iz Plzeňa, koji će predstaviti svoju tradicijsku kulturu, što je povezano s češkom manjinom u požeškom kraju. U petak će također u večernjem programu nastupiti eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske, ove godine iz Splita, Zagreba i Đakova.



Umjetnički direktor festivala Saša Botički najavio je tamburaški i koncertni program.



- U petak, 1. rujna, nakon nastupa folklornih skupina održat će se koncert Tamburaškog sastava Ravnica pod nazivom Naših prvih 30 godina, kojemu su gosti Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Witowsky i Željko Barba. Subotu, 2. rujna, počinjemo s Retrospektivom pjesama Zlatne žice Slavonije, na kojoj će nastupiti eminentna imena u svijetu tamburaške glazbe u pratnji tamburaškog orkestra pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, a snimat će Hrvatska televizija. Novost je ove godine druga pozornica, smještena nasuprot glavnoj. Na njoj će nakon Retrospektive koncert održati Indira i Slavonia band, a zatim na glavnoj pozornici nastupaju Džentlmeni i Lidija Bačić Lille. U sklopu nastupa održat će se i njihov međusobni tamburaški soundclash - kaže Botički.



Treće večeri, u nedjelju, 3. rujna, bit će predstavljeno 20 novih tamburaških pjesama, što će Hrvatska radiotelevizija izravno prenositi u svom programu.



Osim na Trgu Svetog Trojstva grad će festivalskih dana živjeti i na drugim lokacijama. Što nas očekuje od popratnih aktivnosti, najavila je direktorica TZ grada Požege Mirna Šimunović-Svoboda. Uz fišijadu, tijekom sva tri festivalska dana održat će se i Festivalski sajam, na kojemu će svoje proizvode predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge te svi oni koji u Požegi i Slavoniji pridonose autentičnosti kraja. Podsjetila je i na projekt Uredimo svoju Požegu, uređenje izloga tijekom festivalskih dana, koji je također u planu za ovu godinu. B. Starčević-Tesari
FIŠIJADA POKRAJ ORLJAVE
- I ove godine nas, 27. put, očekuje jedna od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih manifestacija, Požeška Fišijada, u petak, 1. rujna, u Parku pokraj Orljave. Pripremili smo i dječji glazbeni program, natjecanje pod nazivom Zlatni mikrofon, u subotu prijepodne, a najbolje izvedbe bit će predstavljene u nedjelju na glavnoj pozornici uoči festivala novih tamburaških pjesama - najavila je direktorica TZ grada Požege, Mirna Šimunović-Svoboda.

Osim na Trgu Svetog Trojstva grad će festivalskih dana živjeti i na drugim lokacijama

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike