Ekonomija

Inflacija u Turskoj pala na 39,59 %
Objavljeno 6. lipnja, 2023.

 Turska godišnja inflacija pala je u svibnju na 39,59 posto, uglavnom u skladu s očekivanjima, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci Turskog zavoda za statistiku (TUIK).

TUIK je prošlog tjedna priopćio da će primijeniti metodu „nulte cijene” za prirodni plin u izračunima indeksa potrošačkih cijena (CPI) za svibanj.

Vlada je prije prošlomjesečnih izbora, na kojima je treći mandat osigurao turski predsjednik Tayyip Erdogan, obećala da će osigurati besplatni plin u svibnju te 25 kubičnih metara prirodnog plina mjesečno sve do svibnja 2024. godine, što će vladu stajati, smatra se, 40 milijardi lira (1,89 milijardi dolara).

Potrošačke cijene u svibnju su na mjesečnoj razini porasle neznatnih 0,04 posto, a proizvođačke cijene porasle su za 0,65 posto.

Najveći rast na mjesečnoj razini bilježile su cijene odjeće i obuće, od 9,85 posto, a slijede cijene u restoranima i hotelima, od 7,10 posto.

Cijene stanovanja, koje uključuju i prirodni plin, pale su za 13,78 posto na mjesečnoj razini i bile su jedina skupina koja je prošlog mjeseca pala.

Udio prirodnog plina u inflacijskoj košarici je 2,9%.

Temeljna inflacija koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana, porasla je 4,25 posto na mjesečnoj razini, što je godišnji rast od 46,62 posto, u odnosu na travanjskih 45,48 posto.

Inflaciju je potaknula valutna kriza krajem 2021., te se vinula na 24-godišnji vrhunac u listopadu dosegnuvši 85,51 posto. Do travnja je iznosila 43,68 posto uz povoljnu usporednu bazu i relativno stabilnu liru. H

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike