Regija
NAJBOLJA AMATERSKA PREDSTAVA U DRŽAVI

Gradonačelnik Županje primio glumce "Pljuska"
Objavljeno 5. lipnja, 2023.

Gradonačelnik Damir Juzbašić primio je u ponedjeljak u svome uredu  glumce predstave "Pljusak", nastale u koprodukciji Gradskog amaterskog kazališta Županja i Kazališta "Mika Živković" Retkovci, koja je na nedavnom 63. Festivalu kazališnih amatera u Vodicama proglašena najboljom predstavom u državi. U konkurenciji 20 predstava s područja Republike Hrvatske, „Pljusak“ je osvojio šest nominacija i dvije nagrade – najbolja predstava Festivala i najbolja ženska sporedna uloga koju je dobila Josipa Jurković za ulogu vrckave Stane.
Juzbašić je čestitao glumcima na epohalnom uspjehu na državnoj razini, što je ujedno i velika promocija Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županje. Pohvalio je županjski GAK kao jednu od najagilnijih udruga u gradu, u kojoj glumci amateri rade i djeluju dugi niz godina, ostvaruju izuzetne rezultate i uvelike obogaćuju kulturni život grada. Kvaliteta njihova rada prepoznata je i na državnoj razini, što im je svakako velika motivacija i nadahnuće za nove izazove i nove uspjehe.  Svakom novom predstavom pomiču granice i iznova oduševljavaju, a posebno veseli to što se GAK-u pridružuje sve veći broj djece i mladih.  U njihovim  glumačkim ostvarenjima publika istinski uživa,  a struka sve više prepoznaje njihov rad. Na potporu Grada, koji je uvijek bio uz županjske glumce i pratio njihov rad, poručio je Juzbašić, mogu računati i u budućim projektima.

VRH KAZALIŠNOG AMATERIZMA U RH

Predsjednica GAK-a Snježana Puljić kazala je da su se uspjehom u Vodicama smjestili u sami vrh kazališnog amaterizma u Hrvatskoj. I dosadašnjih su godina, podsjeća, zahvaljujući ostvarenim rezultatima na državnom festivalu, uvijek bili pri vrhu, ali sada su po prvi puta doživjeli da im predstava, napravljena u koprodukciji s Kazalištem „Mika Živković“ Retkovci bude proglašena najboljom u državi i da predstavlja Hrvatsku na međunarodnim festivalima. A sve što rade, ustvrdila je, rade iz ljubavi. Puno im znači to što je prosudbeno povjerenstvo u Vodicama reklo je da su njihova predstava i glumci koji su glumili u „Pljusku“ na razini profesionalnih kazališta i da zaslužuju, gdje god da dođu, bez imalo ustručavanja stati na profesionalne daske.


KOPRODUKCIJA KAO DOBITNA KOMBINACIJA


Pljusak je komedija čija je radnja smještena u Lici davne 1918. godine, a potpisuje ju hrvatski književnik Petar Petrović Pecija. Na slavonske kazališne daske dolazi u tri čina, a režiju i adaptaciju teksta potpisuje Marko Sabljaković. Zahvalio je gradonačelniku Juzbašiću na prijemu i ustvrdio je da se upravo koprodukcija dvaju kazališta pokazala iznimno uspješnom. Predstava je, kako je naglasio, proglašena najboljom u Hrvatskoj upravo zahvaljujući sjajnoj suradnji dvaju slavonskih, vukovarsko-srijemskih, županjskog i retkovačkog kazališta. „O suradnji pričamo već dugi niz godina, a ove je godine konačno i ostvarena na kazališnim daskama i vjerujemo da je upravo ta koprodukcija i bila dobitna kombinacija“, zaključio je.  To je, smatra, nagrada svima na području županije čiji je kazališni amaterizam na vrlo visokoj razini što je potvrdilo i stručno festivalsko povjerenstvo.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike