Regija
55. PO REDU MANIFESTACIJA

Najljepše je proljeće
Orahovačko proljeće
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
Cvjetnim korzom sa stotinama sudionika i smotrom folklora zaključeno je ovogodišnje, 55. po redu, Orahovačko proljeće

Dječji osmjesi, topot konjskih kopita, zvuk tamburice i nošnje snaša i bećara, sve se to moglo vidjeti i čuti na najljepšem proljeću - onom Orahovačkom. Tradicionalnim Cvjetnim korzom zaključeno je 55. Orahovačko proljeće, jedna od najvećih i najznačajnijih manifestacija u Virovitičko-podravskoj županiji.



- Moram zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji 55. Orahovačkog proljeća, koji su došli i dali truda u Cvjetnom korzu, a tu uz djecu ponajviše mislim na roditelje, učiteljice i učitelje u školi. Hvala svima koji su nas posjetili tijekom proteklih tjedan dana i uživali s nama, a mi se već okrećemo 56. Orahovačkom proljeću - rekao je gradonačelnik Orahovice Saša Rister. Saborska zastupnica Vesna Bedeković pozdravila je nazočne u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

- Drage moje Orahovčanke i Orahovčani, vi doista imate najljepše proljeće i najljepšu cvjetnu povorku u Hrvatskoj i najbolju smotru folklora u ovom dijelu Slavonije. Stoga, hvala svim sudionicima Cvjetnog korza, hvala svima vama koji ste došli i bili uz 55. Orahovačko proljeće, hvala svim pokroviteljima i donatorima, hvala organizatorima jer ova je manifestacija ponos svih nas u našoj županiji - rekla je Bedeković. Potom je gradonačelnik Rister dao znak da povorka krene, a biciklisti i biciklistice iz orahovačke osnovne škole u zrak su pustili balone.

U Cvjetnom korzu bile su stotine dječice odjevene u cvijeće, bubamare, leptire, pčele, jagodice, razigrane livade iz osnovnih škola iz Orahovice, Mikleuša, Velikog Rastovca, Čađavice i Zdenaca te Dječjehg vrtića ‘‘Palčić‘‘ Orahovica i svi su bili jedno proljeće. Nakon djece, središtem grada prošetali su uz pjesmu i članovi KUD-ova te potom i konjske zaprege konjogojaca s područja grada i okolice. Nakon cvjetne povorke u središnjem gradskom parku održana je tradicionalna međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo 13 društava, i to iz Paklareva i Viteza (BiH), Harkanya (Mađarska), Zagreba, Viljeva, Starog Petrovog Sela, Čačinaca, Darde, Virovitice i Orahovice, a kao uvod u smotru nastupili su puhački orkestri ZET Zagreb i DVD Orahovica te Mažoretkinje ‘‘Dora‘‘ Našice.

Vladimir Grgurić
NEPROCJENJIVI TURISTIČKI ZNAČAJ
Nekoliko riječi rekao je i župan Igor Andrović: “Hvala svima vama koji čuvate ovu lijepu tradiciju i prenosite je s koljena na koljeno. Orahovačko proljeće ima neprocjenjiv značaj, kako za Orahovicu tako i za županiju, jer ovo je jedna od najposjećenijih manifestacija u cijeloj Slavoniji, što podiže turizam. Mnogi su baš kroz Orahovačko proljeće upoznali ljepote i Orahovice i naše županije, a to se vraća onako kako samo Slavonija može - pjesmom, osmijehom i tamburicom”, rekao je Andrović.

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana