Novosti
SUSTAV ZA RANO UPOZORAVANJE

Poslano više od 4,6 milijuna poruka, novo testiranje je 6. lipnja
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), u subotu je prije stavljanja u produkciju testiran u stvarnim uvjetima, a testiranje je proteklo uspješno, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su, kako se navodi, testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Ravnateljstvo Civilne zaštite ističe kako je dalo nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci, izvijestilo je Ravnateljstvo. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke kao što su e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl., napominje i dodaje kako je otprilike 80 posto mobilnih uređaja zaprimilo testnu poruku, a u sljedećem razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci. Ukupno je poslano testnih poruka korisnicima domaćih i stranih mreža te roamingu 4,689.097, a od toga je 1,133.081 poruka u roamingu.

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova slanja poruka došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jer je u vrijeme preliminarnog testiranja u srijedu očekivani broj korisnika na tom području bio za trećinu manji (oko 600.000) naspram stvarnog broja na dan testiranja - oko 900.000 što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području. Testiranje SRUUK sustava nastavit će se u utorak, 6. lipnja, kada će se poslati test-poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik. Potpuna analiza radit će se nakon završetka testiranja u utorak, u suradnji s mobilnim operatorima, nakon čega će Ravnateljstvo izvijestiti javnost.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama informacijski je sustav implementiran na razini Hrvatske s ciljem pravodobnoga obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije, s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine, navodi Ravnateljstvo Civilne zaštite. H
UPOZORENJE I MJERE
SRUUK je jedinstven alat kojim će se, prvi put u Hrvatskoj, porukama putem mobitela brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Stanovnici određenog područja RH, kao i posjetitelji, u kriznom će trenutku preko svojih mobitela dobiti poruku upozorenja o prirodnim nepogodama i katastrofama, velikim nesrećama, epidemijama, ili ostalim vrstama kriza. Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja.

Možda ste propustili...

REALAN RAST IZNOSIO 5,7 POSTO

Prosječna je plaća porasla na 1141 euro

OKRUGLI STOL NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI PLIN 2023.

Predstavljanje razvoja projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo

MILANOVIĆ HRVATIMA U NEW ORLEANSU:

Nastavite njegovati svoje podrijetlo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana