Novosti
SUSTAV ZA RANO UPOZORAVANJE

Poslano više od 4,6 milijuna poruka, novo testiranje je 6. lipnja
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), u subotu je prije stavljanja u produkciju testiran u stvarnim uvjetima, a testiranje je proteklo uspješno, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su, kako se navodi, testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Ravnateljstvo Civilne zaštite ističe kako je dalo nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci, izvijestilo je Ravnateljstvo. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke kao što su e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl., napominje i dodaje kako je otprilike 80 posto mobilnih uređaja zaprimilo testnu poruku, a u sljedećem razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci. Ukupno je poslano testnih poruka korisnicima domaćih i stranih mreža te roamingu 4,689.097, a od toga je 1,133.081 poruka u roamingu.

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova slanja poruka došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jer je u vrijeme preliminarnog testiranja u srijedu očekivani broj korisnika na tom području bio za trećinu manji (oko 600.000) naspram stvarnog broja na dan testiranja - oko 900.000 što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području. Testiranje SRUUK sustava nastavit će se u utorak, 6. lipnja, kada će se poslati test-poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik. Potpuna analiza radit će se nakon završetka testiranja u utorak, u suradnji s mobilnim operatorima, nakon čega će Ravnateljstvo izvijestiti javnost.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama informacijski je sustav implementiran na razini Hrvatske s ciljem pravodobnoga obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije, s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine, navodi Ravnateljstvo Civilne zaštite. H
UPOZORENJE I MJERE
SRUUK je jedinstven alat kojim će se, prvi put u Hrvatskoj, porukama putem mobitela brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Stanovnici određenog područja RH, kao i posjetitelji, u kriznom će trenutku preko svojih mobitela dobiti poruku upozorenja o prirodnim nepogodama i katastrofama, velikim nesrećama, epidemijama, ili ostalim vrstama kriza. Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana