Svijet
RETORIKA POPUT MILOŠEVIĆEVE

“Ne ruše Srbiju zbog Vučića, već ruše Vučića zbog Srbije”
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sugerirao je oporbi u nedjelju, dan nakon petog u nizu masovnih prosvjeda na kojima je zatraženo i njegovo povlačenje s dužnosti šefa države, da u parlamentu predlože raspisivanje referenduma o povjerenju.

Vučić je novinarima rekao da će, ako oporba nema dovoljno glasova, tu inicijativu podržati vladajuća koalicija, pa da potom građani odluče na referendumu. Peti u nizu prosvjeda "Srbija protiv nasilja", započetih poslije dvije tragične masovne pucnjave s 18 žrtava u školi i u dva sela nadomak Beograda, ponovno je u subotu na ulice srbijanske prijestolnice izveo desetke tisuća koji se protive poticanju i promoviranju nasilja u političkom životu, medijima i javnom prostoru. Prosvjednici su povorci središnjim ulicama okružili sjedište predsjednika Srbije i, smatrajući vlast odgovornom za porast i toleriranje nasilja u društvu, ostavili mu brojne poruke kritike i pozive da se povuče. Vučić je poslije subotnjeg prosvjeda triput reagirao na društvenim mrežama. Iste večeri videoporukom na Instagramu pozvao je građane da se "ujedine bez obzira na razlike", a "sve naše razlike da pretočimo u naše prednosti, ali da se počnemo baviti ozbiljnim problemima".

U nedjelju ujutro uslijedila je druga, slično intonirana poruka, uz poziv na jedinstvo i zajedničko djelovanje, ali i uz ocjenu da ga se pokušava srušiti izvana. "Ne ruše neki izvana Srbiju zbog nekog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije. Za njih je važno da je Srbija što je moguće slabija. Mi moramo raditi na tome da Srbija bude jača, da bude snažnija", rekao je Vučić u videoporuci, čiji je sadržaj kasnije objavio i na Twitteru. Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile usporedbe te Vučieve poruke s gotovo identičnom izjavom bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, prije nego što je 5. listopada 2000. prosvjedima svrgnut s vlasti poslije izbora na kojima je odbio priznati poraz. "Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije", rekao je tada Milošević.

Vučić je od početka masovnih prosvjeda više puta izjavio kako se vlast neće mijenjati na ulici, nego na izborima, i naglasio da neće biti prijelazne vlade, niti će o tome potpisati odluku "dok je živ", ocijenivši kako bi to bila "vlada tajkuna, kriminalaca i stranaca" i "razorila bi Srbiju za šest mjeseci". H
Možda ste propustili...

VEĆINA SVIJETA IONAKO VEĆ PRIZNAJE PALESTINU KAO DRŽAVU

Potez Norveške, Irske i Španjolske neće promijeniti stvarnost na terenu

GLASNOGOVORNIK KREMLJA: INICIJATIVA NEMA POLITIČKU POZADINU

Plan Rusije za izmjenom morskih granica u Baltičkom moru izazvao zabrinutost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana