Novosti
OD SLJEDEĆE GODINE “BAKŠIŠ” DO 3360 EURA NEĆE BITI OPOREZIV

Plaćanje karticama i u kafićima sve učestalije, regulacija napojnica nužna
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Razvijaju se aplikacije koje gostima prilikom plaćanja računa omogućuju odrediti i visinu napojnice

Promjene u poreznom sustavu, čija se primjena najavljuje početkom 2024. godine, sigurno će najviše obradovati konobare, frizere, automehaničare, pedikere..., sve one kojima korisnici za kvalitetnu uslugu ostave napojnicu. Napojnice će se osloboditi poreza do granice od 3360 eura na godinu, dok bi se iznad toga iznosa napojnice oporezivale s 20 posto.



Mnogo nepoznanica


To znači da će gosti koji račune plaćaju karticom, u POS uređaje moći unijeti iznos napojnice koju žele ostaviti konobaru. Taj će novac u punom iznosu sjesti na račun konobara, sve dok ukupni iznos godišnje ne prelazi iznos od 3360 eura. Kada se prijeđe taj limit Porezna uprava taj će dio oporezovati po stopi koja vrijedi za drugi dohodak od 20 posto, ali bez obračunavanja doprinosa.

Trenutačno se napojnica plaćena karticom oporezuje kao plaća i na nju se plaćaju sva davanja, odnosno porezi i doprinosi, pa onaj kome je dodijeljen jedan euro "bakšiša" na ruke dobije 40 eurocenta. Napojnica u gotovini u pravilu završava cijela u džepu konobara, zbog čega je i razumljivo što djelatnici u uslužnim djelatnostima "navijaju" za plaćanje gotovinom. No, i u Hrvatskoj postaje uobičajeno da se sve plaća karticama, bezgotovinski, čak i mali iznosi od nekoliko eura. Gotovina se sve više napušta kao način plaćanja roba i usluga.

Međutim, još uvijek je mnogo nepoznanica za ugostitelje i obrtnike, poslodavce i zaposlenike, jer nisu sigurni kako će sve to biti primjenjivo u praksi, a nepoznata je i naknada bankama za usluge plaćanja karticom. Tibor Vidaković, predsjednik Udruženja obrtnika Osijek, ističe kako nitko iz tog sektora nije bio siguran koliko su napojnice plaćene karticom bile legalne te su radije propuštali priliku da djelatnici za kvalitetnu uslugu, ili ljubaznost, budu i materijalno nagrađeni. "Zakon definitivno pozdravljamo, no još nije do kraja dorečen. To je samo jedna lijepa najava kojoj se uistinu veselimo. Označeni iznos od 3360 eura je prihvatljiv te očekujemo da sve ono što bude proizišlo iz toga zakona bude benefit za sve uposlenike i da im to zapravo bude motiv da se potrude podići kvalitetu usluge", smatra Vidaković.

Ono u što još uvijek nemaju uvid je pitanje radi li se o zbirnom iznosu godišnjeg limita svih zaposlenika pravne osobe, ili je to pojedinačni iznos za svakog zaposlenika. "Dosta je stvari koje još nisu dotjerane i dorečene. Znači li taj iznos napojnica po zaposleniku ili poslovnom subjektu, jer u tom slučaju nismo svi u istom položaju. Nije tada jednako onome tko ima 15 ili tri zaposlenika. Bilo bi dobro da se definira ako netko ostavlja napojnicu djelatniku da to bude vezano uz osobu kojoj ostavlja", kaže predsjednik osječkog Udruženja obrtnika.

I Berislav Mlinarević, predsjednik strukovne skupine ugostitelja pri HGK-u Osijek, veseli se najavi porezne reforme. "To je dobro došlo i, dapače, ne vidim razloga zbog čega to i ranije nije utvrđeno. Konobari su zaslužili tu napojnicu, to je njihov novac, i mislim da ona ne bi trebala biti oporezovana, jer je to neki dodatak koji su oni ostvarili svojim radom, pristupom poslu i kvalitetom. Na taj su se način potrudili oko gosta i, nažalost, svih ovih godina to zbog poreza nije moglo biti isplaćivano", kaže Mlinarević, iznoseći prijedlog da se ne ograničava neoporezivi iznos.

Navikli na euro


Od kada je Hrvatska uvela euro, zbog slabijeg snalaženja i potrebe za preračunavanjem eura u kune "bakšiš" se znatno smanjio, no nakon pet mjeseci primjene nove valute ljudi su se počeli vraćati starim navikama. To je, kroz razgovor sa zaposlenicima, shvatio i osječki ugostitelj Gordan Šestić, koji ističe da se stvari s napojnicama vraćaju polagano na staro. "Nakon početne zbrke ljudi su se opet vratili starim navikama i zaokružuju račune koliko tko može ili hoće. Vraćaju se u normalu kako je to bilo prije uvođenja eura. Postoje gosti koji rado ostavljaju napojnicu, jer razumiju da je konobarski posao zahtjevan i težak, i da ti ljudi žive od plaća i napojnica zasluženih za dobru uslugu, za osmijeh, ili kvalitetan pristup gostima", govori Šestić. I on smatra da je najavljena porezna reforma dobra jer trendovi plaćanja idu prema karticama. "Pratimo ostatak Europe koja polako izbacuje gotovinu i ona se sve manje koristi u ugostiteljskim objektima. To je svakako dobar prijedlog, jer je konobarima, uz osnovnu plaću, dosta važna i napojnica", rekao je Šestić.

Podsjeća da već postoje bankarske i kartičarske kuće koje razvijaju aplikacije koje gostima prilikom plaćanja omogućuju odrediti i visinu napojnice. "Postoje softverska rješenja da se ta napojnica odmah uplati na račun konobara, dok iznos računa ide ugostitelju. U tom smislu pratimo trendove, posebno u restoranima, jer je kartično plaćanje čak i zastupljenije negoli gotovinsko. Držim da je to još jedno ohrabrenje i dobra mjera da nam zaposlenici ostaju u Hrvatskoj te da imamo bolju ponudu zaposlenika u tom našem uslužnom ugostiteljskom sektoru", zaključuje osječki ugostitelj.

Tomislav Prusina
KONOBARI: PROMJENA KOJU POZDRAVLJAMO
Oni kojih se ova porezna promjena najviše tiče, konobari, puni su hvale i jedva čekaju da se donese konačni prijedlog zakona koji će regulirati napojnice. Prema riječima mladog konobara Petra, koji je prijašnjih nekoliko godina radio i na Jadranu, najveći mu je problem bio seljenje, odnosno odlazak od kuće i povratak po završetku sezone. “To mi je vrlo stresno. Razmišljao sam otići i van, imao sam prilike i bilo je opcija, sve dok nisam dobio posao u ovom ugostiteljskom objektu. Ovdje sam zadovoljan i plaćom i ‘bakšišom’, računi se plaćaju još uvijek gotovinom, ali i ova će promjena sigurno pridonijeti da ostanem u Osijeku”, poručio je Petar.

NIJE ISTO RADITI NA JADRANU I NA KONTINENTU
Berislav Mlinarević smatra da se određivanjem neoporezivog limita stvara razlika između “bakšiša” koji se dobije plaćanjem računa gotovinom i napojnice koja se ostvari kod plaćanja karticom. “To je konobarov novac i nema potrebe da država iz toga išta uzima. Držim da konobari koji rade u boljim i kvalitetnijim restoranima na Jadranu, posebice onim elitnim, takve iznose ostvare i za dva do tri mjeseca. Ako uzmemo da dnevno konobari tamo zarade i do 50 eura taj će iznos prijeći za maksimalno tri mjeseca. Ostatak sezone napojnica će im biti oporezovana. Za razliku od njih konobari na kopnu, ovisno od objekta u kojemu rade, teško da će premašiti taj limit”, računa Mlinarević. Ponavlja stoga da ne bi ograničavao taj neoporezivi iznos. “Nepotrebnim se porezima iscrpljuje i koči gospodarstvo. Ako je zaposlenik zadovoljan, sigurno će ostati ovdje”, smatra Mlinarević.

Možda ste propustili...