Sport
GIMNASTIČKO PRVENSTVO HRVATSKE

Najjače hrvatske snage opravdale očekivanja, Benoviću dva naslova
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Lakše mi je nastupiti u finalu Europskog prvenstva negolina Prvenstvu Hrvatske, poručio je reprezentativac Tin Srbić

Sljedećeg tjedna Osijek će biti centar gimnastičkog svijeta, a ovih dana centar je gimnastičke Hrvatske. Kao i prošle godine, tjedan dana uoči Dobro World Cupa u dvorani Gradski vrt održano je Prvenstvo Hrvatske u apsolutnom, univerzalnom i slobodnom programu.



Okupilo se u Gradskom vrtu više od 500 gimnastičarki i gimnastičara iz 35 hrvatskih klubova. Dakako, najzanimljiviji bio je apsolutni program, u kojem je sudjelovala većina naših gimnastičarki i gimnastičara koji će sljedećeg tjedna predstavljati Hrvatsku na DOBRO World Cupu.

Korent do 16. naslova


U petak je tako održan apsolutni program za gimnastičarke. Mnogi su primijetili da je konkurencija prilično oslabljena. Posljednjih godina najbolja hrvatska gimnastičarka Ana Đerek je ozlijeđena, Christina Zwicker je u Tel Avivu, gdje se istovremeno natjecala u Svjetskom kupu, a nedostajalo je još nekoliko darovitih hrvatskih gimnastičarki. Zato su Tijana Korent, Tina Zelčić i Sara Šulekić, koje će nastupiti i u kvalifikacijama Dobro World Cupa, opravdale status reprezentativki. Tijana Korent (GK Nedelišće), koja je prošlog vikenda bila na Svjetskom kupu u Varni, 16. put postala je seniorska prvakinja Hrvatske. To je ostvarila treći put u nizu u Osijeku. Ovaj put za naslov joj je bio dovoljna ocjena skokova 12.983. Gotovo cijeli bod više od Nike Kukuljan Frlete iz GK Rijeka (11.966), a brončana je bila Luna Sakač iz GK Marijan Zadravec Macan (11.850). Dobra je to najava uoči nastupa na Dobro World Cupu za iskusnu Tijanu, koja je prošlog tjedna u Varni osvojila prvo mjesto, a u Gradskom vrtu će nakon 13 godina pokušati ponovno doći do postolja. Finalu prije svega, a potajno i medalji, nada se i Tina Zelčić (ZTD Hrvatski Sokol). Nakon srebra u Varni trijumfirala je u Osijeku na državnom prvenstvu na gredi (12.866). Srebrna je ponovno bila Kukuljan Frleta (12.033), a brončana Lea Ružić iz GK Nedelišće (11.333). Mlada Sara Šulekić najbolja je na dvovisinskim ručama (13.000). Ponovno je druga bila Kukuljan Frleta (10.566), a treće je mjesto osvojila Magdalena Jurina iz GK Dubrava (9566). Konačno, Nika Kukuljan Frleta slavila je na parteru (11.700). Njezina klupska kolegica Emi Matoščević (10.833) bila je srebrna, a bronca je pripala Tini Zelčić.

Srbiću 54. zlato


U subotu smo mogli vidjeti na djelu najbolje hrvatske gimnastičare koje je predvodio aktualni europski prvak na preči Tin Srbić. Nije briljirao. Bio je nezadovoljan svojom izvedbom, koja je još uvijek dovoljna za naslov prvaka Hrvatske na preči. Kolegica Kristina Leovac, nekadašnja sportska novinarka, a danas djelatnica HGS-a, precizno je izračunala da je to Srbiću već 54. naslov prvaka Hrvatske.

- Teže mi je bilo danas nastupiti na PH nego nedavno u finalu Europskog prvenstva u Antalyi. Najteže je izvući ono najbolje iz sebe. Nije mi problem mentalno nastupiti na Prvenstvu Hrvatske, gdje nemam baš neku konkurenciju da me stisne da dam sve od sebe i onda me ne uhvati adrenalin i trema. Državna prvenstva su mi, iskreno, najteža natjecanja - rekao je iskreno Tin Srbić.

Znatno manje državnih naslova ima Osječanin Aurel Benović. Zato ih je u subotu u Gradskom vrtu uzeo čak dva. Bio je najbolji na parteru (14.333) i u preskoku (14.566). Prvi su to Benovićevi seniorski naslovi još od Siska 2018. godine.

- Zadovoljan sam s obzirom na okolnosti proteklih dana. Razbolio sam se, pao mi je imunitet, onda sam ozlijedio i zglob noge, borim se s time, ali uspio sam danas dati 300 posto. Parter je bio odlično odrađen, a, iskreno, nisam očekivao da ću stati oba skoka, ali uz adrenalin izvukao sam sve iz sebe i odradio sam savršeno. S takvom ocjenom sljedećeg tjedna na SK-u u Osijeku mogao bih biti i u finalu preskoka, možda i osvojiti medalju - poručio je Benović, koji je na postolju tijekom dodjele medalja na preskoku imao društvo u klupskom kolegi Filipu Rosandiću. Brođanin koji je odnedavno član GD-a Osijek Žita osvojio je treće mjesto (12.199). Drugi je bio Borna Matić iz Petrinje (12.433).

Korak do medalje na parteru bio je Neven Lucijan Davidović, Benovićev klupski kolega iz GD-a Osijek Žito. Bio je četvrti sa 12.600, samo 6,6 stotinki bolji bio je brončani Marko Jovičić iz GK Rijeka, koji će s Benovićem također nastupiti na parteru na Dobro World Cupu. Drugi je bio Filip Boroša iz ZTD-a Hrvatski Sokol. Marko Sambolec iz GK MZ Macan (13.733) prvak je Hrvatske na konju s hvataljkama, gdje ovaj put nije nastupio Filip Ude. Iskusni Čakovčanin sigurno će se pojaviti na Dobro World Cupu, kao i Jakov Vlahek iz ZTD-a Hrvatski Sokol, koji je na PH osvojio treće mjesto (12.300), iza svog klupskog kolege Liama Rebića (12.533). Josip Vukovac iz GD-a Osijek Žita bio je peti na konju s hvataljkama (10.400). Na karikama je slavio Borna Matić (GK Petrinja) sa 12.633, a na ručama Marko Jovičić iz GK Rijeka (11.433). Blizu medalje na ručama ostao je Vukovac. Zauzeo je četvrto mjesto (10.733). Od rezultata mlađih uzrasta treba izdvojiti kako je u juniorskoj konkurenciji trostruki prvak Hrvatske postao Marko Kenđel iz GK Petrinje, koji je pozlatio konja s hvataljkama (12.500), ruče (12.266) i preskok (10.916), a isti je učinak u mlađejuniorskom uzrastu imao i Fran Radić iz GK Novi Zagreb, koji je bio najbolji na preči (10.333), ručama (11.200) i karikama (11.000). Prvi put, kao ulazni mlađi junior, nastupio je i Gabriel Solar, iz osječke Inove gim. Bio je odličan, osvojio je drugo mjesto na parteru (12.066) i treće na konju s hvataljkama (10.000). Medalje su se u Gradskom vrtu dijelile i u univerzalnom i slobodnom programu.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike