Regija
BARANJA - IZBOR ZA SVAKOGA

Kuhao se grah, sladilo se tistom, hodalo planinom
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
Baranjske su manifestacije posjetili gosti iz različitih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva
BELI MANASTIR/TOPOLJE



Brojna su vikend-događanja u Baranji počela u petak kod crkve svetih Petra i Pavla u Topolju, gdje je održan 28., dvodnevni Baranjski bećarac. Prvi je dan bio rezerviran za Prvenstvo Podunavlja u kuhanju graha (Šokački gra‘), izložbu "Baranja - kolijevka gajdaša u Hrvatskoj" te koncert pučkih crkvenih marijanskih pjesama. Zasvirao je i TS Rubato. Drugog je dana na stotine posjetitelja stiglo na 3. Festival tista. Lokšice, trgance, rezance, zavezance, čikove, valjuške, taške, taranu… pripremalo je 13 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Batine, Piškorevaca, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega, Tavkuta i Subotice. U ponudi su bile slatke i slane verzije, ali i ostala tradicionalna jela. Za glazbeni dio programa zadužen je bio kvintet Zrinke Posavec sa suvremenim obradama tradicionalnih panonskih melodija, a sve je završilo koncertom TS-a Garavi.



Gastronomija je u prvom planu bila i u Belom Manastiru. U sklopu DZMH-ova Dana mađarske tradicije, u subotu je na Trgu slobode organizirana velika Grahijada, na kojoj je kuhalo 70-ak kuhara. Najbolji grah pripremio je Robert Molnar iz Vardarca, Siniša Zarev preuzeo je nagradu za svoju ekipu, a treći su bili Green boysi iz Kopačeva. Goste su zabavljali TS Kubikus (Novi Bezdan) i Aranycsardas (Korođ).

Živo je bilo i na jedinoj baranjskoj uzvisini. Hodalo je njome, s čašom u ruci (točnije, oko vrata), 350 sudionika 7. Wine & Walka. Na 14 km dugoj stazi zaustavljali su se na 13 punktova, gdje su ih s vinom i ukusnim zalogajem dočekivali baranjski vinari.

Ivica Getto
Najčitanije iz rubrike