Regija
13. DRŽAVNO NATJECANJE - VINKOVAČKI SJEKAČ U REPREZENTACIJI

Najbolji su sjekači UŠP-a Zagreb
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
VINKOVCI



Dani hrvatskog šumarstva i 13. državno natjecanje sjekača ove su godine održani na posebno uređenom poligonu u parku Lenije u Vinkovcima, čiji su šumari nakon 20 godina ponovno bili domaćini svojim kolegama iz cijele Hrvatske. Ekipni pobjednici natjecanja na kojemu se nadmetalo 67 najboljih hrvatskih šumarskih radnika peti put zaredom sjekači su UŠP-a Zagreb! Pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Predrag Šolaja, UŠP Zagreb, 2. mjesto pripalo je Anti Zadri, UŠP Vinkovci, a 3. mjesto Mihaelu Dobenku iz UŠP-a Nova Gradiška. Najbolji je junior Ivan Cumbaj, također UŠP Zagreb. To su najbolji hrvatski sjekači koji će hrvatske šumare predstavljati sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u kolovozu ili rujnu u Austriji, u Beču.

- Bez naših šuma, šumara, sjekača i svih onih koji tome pridonose ne bi bilo Slavonije. Danas se tražilo oštro oko i mirna ruka, što je svakako iznimno zahtjevno. Vjerujem da smo i mi pridonijeli tome jer znamo biti domaćini, a sigurno ćemo još puno projekata napraviti s Hrvatskim šumama u Vinkovcima - rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Siniša Varga iz UŠP-a Zagreb radi već 20 godina u Hrvatskim šumama, a u Lenijama se natjecao u svih pet disciplina: okretanje vodilice, kombinirani i točan prerez na podlozi, obaranje stabla (simulacija) i kresanje grana.

- Natječem se od 2007. godine, išao sam na sva državna prvenstva, ali i šest puta na Svjetsko prvenstvo. U Švicarskoj sam 2014. kao pojedinac bio sedmi, a imam i zlatnu medalju iz preciznog prereza na podlozi iz Bjelorusije 2011. - kaže Varga dodajući kako je osvojio treće mjesto u obaranju stabla na posljednjem svjetskom natjecanju u Estoniji. Kao pojedinac bio je sedmi najbolji na Svjetskom prvenstvu u tih šest nastupa. Ponosan je što je upravo njegova ekipa odnijela pobjedu u ukupnom poretku. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike