Regija
OPĆINA NUDI ISKLJUČIVO ZA STAMBENU IZGRADNJU

Novi krug prodaje numera za demografsku obnovu Krndije
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Na prodaju je čak osamdesetak građevinskih zemljišta. Do sada su prodana četiri
PUNITOVCI/KRNDIJA



U ponedjeljak, 5. lipnja, u 12 sati, u zgradi Općine Punitovci novi je krug prodaje preko natječaja 80-ak građevinskih zemljišta u katastarskoj općini Krndija, a koje ta lokalna samouprava prodaje isključivo za stambenu izgradnju u svrhu demografske obnove toga nevelikog, a nekad velikoga i naprednog sela, koje je svoju golgotu doživjelo krajem Drugog svjetskog rata progonom njemačkog stanovništva, odnosno formiranjem logora za Folksdojčere u tom mjestu.



- Za sada su prodane četiri parcele. Prodaja će teći sve dok ne budu prodane sve. Usmeni i drugi interes prisutan je, a iskazan je i za gospodarske sadržaje, no potpisanim ugovorom u ovom slučaju riječ je isključivo o stambenoj izgradnji - kaže punitovačka načelnica Jasna Matković.

Natječaj je obuhvatio parcele od 1781 do 3746 m2, a početne cijene su od 4765 do 19.915 eura. U naravi je riječ o parcelama u Osječkoj, Nazorovoj i Ulici I. L. Ribara, pa selo njihovom prodajom treba doživjeti građevinski i naposljetku demografski preokret. Neizgrađeno građevinsko zemljište opremljeno je pristupnom asfaltnom cestom te mogućnošću priključka na električnu mrežu i telefon. Jedan kupac može najviše kupiti tri građevinska zemljišta, ugovorom o kupoprodaji obvezuje se da zemljište neće otuđiti u roku od deset godina te da će građevinske radove na njemu početi u roku od tri godine.

Time se realizira ono što je najavljeno prilikom rješavanja slučaja "Krndija - jedino državno selo u RH", kada su, 2019., zahvaljujući tadašnjem Ministarstvu državne imovine i lokalnoj samoupravi, njezini stanovnici napokon postali i pravno i praktično vlasnici nekretnina u kojima žive desetljećima, a dio ih je u njima i rođen, Nakon što su dobili vlasničke listove, Općina Punitovci pristupila je sada drugoj fazi revitalizacije Krndije. Općina u njoj, u njezinim brojnim slobodnim česticama, a koje su u zoni građevinskog obuhvata, vidi veliki potencijal za naseljavanje mladih i drugih obitelji, svih željnih mirnog, seoskog života. Istovremeno, Krndija je blizu gradskim sredinama za obavljanje kupnje, administraciju i dr. jer je na sjecištu putova za Đakovo, Našice, Osijek. K tome, nedaleko je i općinsko središte Punitovci s osnovnom školom, vrtićem, ambulantom, ljekarnom i dr.

- Potencijalnih parcela ima još, no sada treba riješiti numere u ovom paketu. Ići ćemo i, ugovorno stoji, s programom stambenog zbrinjavanja i demografskom obnovom, pa će Općina kupcima parcela, a što još moramo dobro posložiti, izlaziti s benefitima vezanim za komunalne priključke, komunalnu naknadu, doprinos i dr. - kaže Matković.

"Početna cijena za predmetne nekretnine određena je prema tržišnoj cijeni koja je određena Procjenbenim elaboratom o tržišnoj vrijednosti nekretnina", a platila ga je Općina, stoji u natječaju.

Sljedeći krug prodaje je 3. srpnja, u 12 sati.

Suzana Župan
Gospodarstvenici
- Na sjednici Općinskog vijeća razradit ćemo i interes pojedinih gospodarstvenika za dolazak u Krndiju. Ovim ugovorom posrijedi je stambena individualna izgradnja, no, rekao je svojevremeno i sam bivši ministar državne imovine Goran Marić kada se svesrdno angažirao oko rješavanja pitanja Krndije, da pri njezinoj revitalizaciji treba, uz demografska pitanja, povesti računa i o gospodarskoj, odnosnoj poslovnoj zoni. Jer ljudi koji tu dosele trebaju i radno mjesto. Nadalje, dolaskom gospodarstvenika u taj kraj lakše i brže bi došli i vodovodna mreža, plin i druge “komunalije”. Dakako, pogoni koji bi došli ne bi smjeli ugrožavati okoliš i zdravlje - naglašava punitovačka načelnica Jasna Matković.

Možda ste propustili...

UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

"Vretenac" sudjelovao na Sportskim susretima u Čakovcu

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

Najčitanije iz rubrike