Osijek
POZNAT JE SASTAV KULTURNOG VIJEĆA

Izravnu odluku neće dati
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Damir Šebo predvodit će tim u kojem se nalaze Lesinger, Majić, Ham i Trojan

Poznati su članovi novog saziva Kulturnog vijeća grada Osijeka. Vijeće je to koje će imati ovlast odlučivati o javnim potrebama u kulturi grada, ali ne i izravno odlučivati što će se realizirati, a što ne. Rasprava o ovom vijeću uskladila se sa situacijom kada je gradonačlenik Osijek donio odluku da Osijek neće ugostiti koncert narodnjačke glazbe, ali ne zato što je riječ o toj vrste melosa, nego zato što je Osijek trebao biti rezervna destinacija, jer je jedan drugi grad prvotno odbio iste te izvođače.



Tada se povela disksusija hoće li ovo vijeće biti to koje će odlučivati koji su koncerti/kultuna događanja pogodna za naš grad, ili pak ne. No, srećom, to nije i neće biti njihova uloga. Dakle, vijeće koje kao predsjednik predvodi Damir Šebo, a članovi su Gordana Lesinger, Ivan Kristijan Majić, Vladimir Ham i Ivan Trojan, čine (tek) stručno savjetodavno tijelo radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njihovo provođenje, ostvarivanja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na razvoj kulture i umjetnosti, a posebice za predlaganje i stručno vrednovanje programa i projekata u kulturi od interesa za grad Osijek.

Ovo peteročlano vijeće imat će i zadatak kontinuirano pratiti i razmatrati stanje u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, mjera za njihovo provođenje te predlaganja stručnih podloga i mišljenja za područja knjiga i nakladništvo, dramska i plesna umjetnost, glazbena i glazbeno-scenska umjetnost, vizualne umjetnosti, međunarodna kulturna suradnja, kulturno-umjetnički amaterizam, kao i interdisciplinarne te nove umjetničke i kulturne prakse.

Filozofija je vrlo jednostavna - kao i za udruge građana, sportska društva, pa i poduzetnike, Grad Osijek raspisuje i javni poziv za programe javnih potreba u kulturi, dakle za ona događanja, projekte koji će biti sufinancirani iz proračuna. Nakon prispjelih prijava, Kulturno vijeće bit će tijelo koje će donijeti prijedlog koje od tih prijava zaslužuju biti sufinancirane sredstvima gradskog proračuna. Na temelju toga prijedloga Vijeća, gradonačelnik donosi odluku o dodjeli financijskih sredstava.

Jednako tako i članovi ovog vijeća. a to nije prvi put da Osijek ima takvo vijeće, izabrani su nakon javnog poziva kojim je gradonačelnik pozvao ustanove u kulturi, umjetničke organizacije i udruge, ali pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u području kulture i umjetnosti da podnesu prijedloga kandidata.

Nadalje, Vijeće će u svom radu razmatrati mjere za poticanje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i kulturnog amaterizma, odnosno predlažu mjere za njihovo unaprjeđenje. Razmatraju mjere za promicanje hrvatskog umjetničkog stvaralaštva u inozemstvu, posvećuju posebnu pozornost promicanju potreba u kulturi manjina, a također daje i mišljenja i prijedloge vezane uz ciljeve lokalne kulturne politike te njezino provođenje.

Naposljetku, poznato je i s kojim novčanim iznosom će se honorirati njihov rad - imaju pravo na naknadu u iznosu od 13,27 eura (100 kn) neto, po sjednici kojoj su nazočili.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike