Mozaik
NAJAVLJEN CINEHILL - BRDO FILMOVA

Brdo Petehovac nova lokacija Motovun Film Festivala
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Planina Petehovac u Gorskome kotaru nova je, dodatna lokacija na kojoj će se održati Motovun Film Festival, koji mijenja ime u Cinehill, objavili su organizatori na konferenciji za novinare na Petehovcu. Umjetnički direktor Festivala Igor Mirković istaknuo je da promjenom lokacije i imena završava jedna etapa u povijesti Festivala.

- Prvi put da će se festival s novim imenom odvijati na dva brda. Ovime se zatvara jedno poglavlje festivala i on nikad neće biti isti. Oni koji nas duže prate znaju da je naš slogan ‘dobrodošli na brdo filmova‘. Od ove godine krećemo s brda u planinu i zato smo našem novom konceptu nadjenuli ime Cinehill. Tu igru riječi mogli bismo prevesti kao - Brdo filmova - rekao je.

Autor novoga imena, redatelj Nevio Marasović, koji je sudjelovao i u izboru lokacije, kazao da je organizacijski tim htio "napraviti nešto novo i neuobičajeno za Hrvatsku", pa će se u sklopu infrastrukture naći i kino kupola naziva Francis Ford Kupola. Napomenuo je da je pri odabiru lokacije presudna bila priroda Gorskoga kotara kao i sve toplije vremenske prilike.

- Imamo cijelo brdo s pogledom, skijalište, sanjkalište gdje možemo smjestiti kina i koncerte. Tu se nalazi hotel Petehovac u sklopu kojega će se održati festival, a ispred hotela napravit ćemo festivalski trg Kreše Golika, glavno okupljalište s ugostiteljskim objektima, dućanom s festivalskim suvenirima te će se i koncerti tamo odvijati - istaknuo je. Otvoreno kino preuzet će lokaciju zimskoga sanjkališta.

- Za otvoreno kino na sanjkalištu, odnosno livadu s padom postavit ćemo bale sijena te će primati do 1000 ljudi. Imat ćemo i kamp na dnu skijališta, pa će se gosti buditi okruženi divnom prirodom - kazao je Marasović za Hinu.

Članica selektorskog tima Milena Zajović naglasila je da je izazovan posao organizacije festivala i izbora filmova urodio odličnim programom, koji će biti objavljen krajem lipnja.

- Za par dana festivala radimo volovski posao cijelu godinu i moramo pogledati stotine filmova. Ove godine odabrali smo jedan od najboljih programa dosad. Prvi put de facto radimo dva festivala - kazala je, poručivši da će festival usprkos promjenama zadržati svoju bit. I dalje žele filmove s dušom, emocijama, koji tjeraju na razmišljanje i opreka su mainstream filmovima, kazala je te istaknula da je Motovun film festival jedan od motivatora za razvoj hrvatskih nezavisnih kina.

- 1999. nije bilo nijednog neholivudskog filma u hrvatskim kinima. Sad imamo nezavisna kina i vjerujemo da je Motovun bio prvi kotačić koji je tome doprinio - rekla je

Važnu sastavnicu festivala činit će kratkometražni filmovi čiji će pobjednik, točnije najbolji europski film, i ove godine konkurirati za Europsku filmsku nagradu.

Festival za mlade Timpetill ove će godine od 13. do 16. lipnja u Delnicama predstaviti neke od najznačajnijih filmova godine.

- Po uzoru na književni predložak ‘Grad bez roditelja‘, u ovom svijetu bez odraslih vladaju i stvaraju djeca i mladi. Mlade programerke s ADU i Verna kreirale su program, mladi će pomoći u realizaciji programa i na kraju - mladi će reći zadnju riječ i odlučiti o najboljem filmu - naglasila je selektorica Inja Korać.

Festival će se održati na staroj lokaciji u Motovunu od 22. do 24. srpnja, a nakon dana pauze, od 26. do 29. srpnja na brdu Petehovac kraj Delnica. Podršku festivalu pružaju Primorsko-goranska županija, Istarska županija i Turistička zajednica Primorsko-goranske županije te Hrvatski audiovizualni centar. H
Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike