Zdravlje
KAVA OD CIKORIJE I JEČMA

Razbuđuje na najzdraviji način
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Cikorija se može pronaći posvuda, raste kao korov, pokraj staza i putova, na pašnjacima, livadama i šumama. Ta se biljka počela uzgajati kao nadomjestak za kavu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razgranatu stabljiku i može narasti i do metar visine. Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine, nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi. Dodatkom ječma nastaje napitak koji razbuđuje na najzdraviji mogući način. Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već stoljećima koristi kao prirodni lijek. Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline, jer sadržava inulin, koji je jak probiotik. Kava od ječma, pak, izvorno se pila u Mađarskoj, a preuzeli su je Talijani. Prženi ječam daje joj gorčinu i okus nagorenosti. Kombinacija tih dviju biljaka postaje kava koja snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja smanjuju bolove kod artritisa. Osim toga, pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ, pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. Također čisti organizam. Cikorija je i odličan izvor minerala i vitamina, a sadržava cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K. Kava je danas postala vrlo dostupan i raširen proizvod. Ako uživate u okusu kave, ali vam teško pada na želudac, dajte šansu upravo kavi od cikorije ili ječma. Ta kava ne sadržava kofein, nema stimulirajući učinak i ne izaziva ovisnost. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana