Zdravlje
NUTRICIONIZAM - ANTIOKSIDANT

Ljuta papričica za dugovječnost i jačanje organizma
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Ljute namirnice pojačat će okus drugih namirnica i jela učiniti ukusnijima

Redovito konzumiranje ljute hrane povezano je s dugovječnosti, kao i s manjim rizicima obolijevanja od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva. Znanstvenici tvrde da je njihovo istraživanje pokazalo kako ljudi koji redovito jedu ljutu hranu, osim što produžuju životni vijek, imaju i manji rizik da će oboljeti od smrtonosnih bolesti.



Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu hranu imaju 14 posto manji rizik oboljeti od smrtonosnih bolesti od osoba koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom tjedno.

Protiv pretilosti


To vrijedi i za žene i za muškarce, a posebice se odnosi na one koji jedu ljutu hranu i ne piju alkohol. Glavni je sastojak ljute papričice, najkorištenijeg začina u Kini, kapsaicin, aktivna tvar koja ima antioksidantno i protupalno svojstvo, a djeluje i protiv pretilosti i pojave raka. Uočeno je da je konzumacija čilija, u usporedbi s drugom hranom, najučinkovitiji način da se smanji rizik od smrti izazvane rakom, bolestima srca, ili dijabetesom. Znanstvenici su objasnili da su neki sastojci ljute paprike zaslužni za izrazito jačanje organizma.

Svježa čili paprika bogata je bioaktivnim sastojcima, uključujući kapsaicin, vitamin C i druge hranjive tvari, kao što su vitamini A, K, B6 i kalij. Znanstvenici ističu i da se ljuti začini oduvijek koriste u prehrani, što jasno upozorava na to da su i ljudi prije nekoliko tisuća godina znali koliko su oni dobri i kvalitetni.

Stručnjaci poručuju da razmislite o dodavanju više začinjene hrane u svoje redovite obroke. Ljute namirnice pojačat će okus drugih namirnica i jela učiniti ukusnijima. Također, istaknuto je da hrana igra važnu ulogu u sprječavanju prerane smrti. Postoji mnogo načina kojima možemo prehranom poboljšati zdravlje, ljuta hrana samo je jedan od njih. Pravilna i ujednačena prehrana ključ je optimalnog zdravlja i dugog života.

Svježa i u prahu


Ljuta papričica izliječit će mnoge tegobe, ali i potaknuti seksualnu želju. Zahvaljujući lakoći uzgoja, papričica je brzo zauzela važno mjesto u tradicionalnoj kuhinji, kao i u medicini diljem svijeta. Narodni liječnici koristili su je za liječenje brojnih tegoba - od bolova do poticanja seksualne želje. Tvar koja čini plod ljutim, kapsaicin, danas je najpoznatiji analgetik širokog spektra. Brojna istraživanja potvrđuju da on blokira receptore za bol koji prenose poruku do mozga. Najnovija istraživanja upućuju na to da ljuta papričica može pomoći i u procesu mršavljenja. Osim toga, postoje indicije da ona može kontrolirati šećer u krvi, jer podiže razinu hormona koji regulira šećer, a snižava udjel hormona gladi. Prilikom nanošenja krema i masti za vanjsku primjenu u analgetske svrhe, obvezno slijedite upute na proizvodima. Kad je o efektu mršavljenja riječ, nije utvrđena egzaktna doza kapsaicina, ali česta konzumacija čili papričice, svježe ili u prahu, u prehrani svakako može poboljšati okus jela i pomoći u kontroli tjelesne težine.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM ZDRAV JUTARNJI OBROK

Puni nas energijom i dugo održava sitima

ISTRAŽIVANJE: OPASNE "SKRIVENE SOLI"

Češnjak, papar, ocat, limun - za ukusniju hranu

LAKO PROBAVLJIVA I HRANJIVA

Divlja i crna riža pune antioksidansa

Najčitanije iz rubrike