Sport
SP TAEKVONDO:

Marko Golubić prvak svijeta
Objavljeno 3. lipnja, 2023.

BAKU - Hrvatski 22-godišnji reprezentativac Marko Golubić novi je prvak svijeta u tekvondou, a do svoje prve seniorske medalje stigao je na Svjetskom prvenstvu u Bakuu u kategoriji do 74 kg pobijedivši u finalu u tri runde Srbina Stefana Takova.

Član zagrebačkog Metalca tako je postao tek drugi borac u muškoj konkurenciji, uz Filipa Grgića (2007.) koji se domogao zlatnog odličja na svjetskim prvenstvima, a četvrti ukupno, uz Anu Zaninović i aktualnu dvostruku svjetsku prvakinju Lenu Stojković.

Za Golubića je bilo važno preskočiti četvrtfinalnu prepreku, jer je na velikim natjecanjima triput upravo tamo "zapinjao" i tako ostajao na korak do medalje. U jutarnjem dijelu subotnjeg programa u glavnom gradu Azerbajdžana to mu je konačno uspjelo kad je na putu do polufinala svladao Meksikanca Navu (9-6, 16-3), Čeha Sitteka (14-1, 17-5) i domaćeg predstavnika Eltaja Gafarova (4-6, 7-0, 17-5).

Kako je završio jutarnji dio, Golubić je nastavio i u poslijepodnevnom programu, kad je u polufinalu uvjerljivo svladao Australca Leona Serjanovica (21-4, 15-9).

U dramatičnom finalu Golubić je dobio prvu rundu protiv srpskog reprezentativca Stefana Takova (4-3), a druga je pripala njegovom suparniku (6-9). U odlučujućoj rundi hrvatski borac je poveo da bi s istekom vremena Takov izjednačio (8-8). No, zlato je ipak završilo oko Golubićevog vrata, zbog pravila o većem broju bodova osvojenih zahvaljujući izvedenim udarcima, a takvih je Golubić imao više, jer je Takov dva boda zaradio na opomenama za hrvatskog reprezentativca.

Za Hrvatsku je to drugo zlato u Bakuu, a ukupno peta medalja na ovom Svjetskom prvenstvu na kojem je Lena Stojković obranila naslov svjetske prvakinje, Ivan Šapina postao svjetskim doprvakom, a bronce su osvojile Matea Jelić i Bruna Duvančić.

(Hina)

Možda ste propustili...

SKUPINA B: OD ALBANACA SE MOŽE OČEKIVATI NEOČEKIVANO

Pokraj sebe imaju tri europska teškaša, ali ne misle uzmicati

NAVIJAČIMA ODREĐENE POGODNOSTI NA EURU

UEFA-ine aplikacije nude sve odgovore i informacije