Novosti
ZRAČNA VEZA S GLAVNIM GRADOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

Letovi London - Osijek prilika za razvoj turizma u Slavoniji i jačanje prijateljskih odnosa dviju zemalja
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
U ljetnom redu letenja Ryanair bi između Osijeka i prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva trebao letjeti dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom

Prvi zrakoplov iz flote najveće europske niskobudžetne aviokompanije, irskog Ryanaira, na ovogodišnjoj liniji London - Osijek sletio je u petak u Zračnu luku Osijek sa 185 putnika, a nakon pola sata i odletio u London sa 133 putnika. Riječ je o povratku Ryanaira u osječku Zračnu luku nakon punih sedam godina i obnove izravne linije Osijek - London (zračna luka Stansted) - Osijek.



U ljetnom redu letenja Ryanair bi između Osijeka i prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva trebao letjeti dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Praktično to znači da će svim putnicima iz Osijeka biti omogućen produženi vikend u Londonu, kao i putnicima koji dolaze u Osijek boravak preko vikenda u Slavoniji i Baranji. Na liniji će prometovati zrakoplovi B737-800 iz Ryanairove flote, kapaciteta 189 putnika. Letovi su najavljeni do kraja listopada ove godine, a na ovoj će liniji u razdoblju od početka lipnja do kraja listopada u prodaji biti više od 16 tisuća sjedala. Letovi su planirani za poslijepodne i navečer, a moguće ih je bukirati preko Ryanairove mrežne stranice.

Kabinskom osoblju i putnicima s ovog leta doček su, uz domaćina, direktora ZL Osijek Ivana Kosa, priredili osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, Alicja Wójcik Gołębiowska, direktorica Ryanaira za CEE i Baltik, te Simon Thomas, veleposlanik UK u Hrvatskoj, koji je izrazio veliko zadovoljstvo vidjeti RyanAirov zrakoplov da je sletio iz Londona. "Već imamo odlične prijateljske odnose Slavonije i Velike Britanije, a od danas imamo još jednu stvar koja nas povezuje. Nadam se da će potaknuti turizam u oba smjera. Lokalno stanovništvo odlazi u London i Britanci dolaze ovamo kako bi uživali u poznatom slavonskom gostoprimstvu. Naravno, promoviraju se i poslovne veze naših dviju država", poručio je Thomas.

Alicja Wójcik Gołębiowska izrazila je zadovoljstvo što se njihova kompanija vratila u Osijek u nadi da će ovaj let biti samo prvi od mnogih koji dolaze, ali i da će se dalje širiti te omogućiti bolja povezanost za osječku regiju i cijelu Hrvatsku.

Ivan Anušić podsjetio je kako uz liniju Osijek - London postoji i izravna međunarodna linija Osijek - München, koja funkcionira već određeno vrijeme. Gradonačelnik Ivan Radić naglasio je kako Osječko-baranjska županija i Grad Osijek subvencioniraju letove za München i za London. "Odnedavno imamo opet letove prema Zagrebu, Zadru, Rijeci i Dubrovniku. Nastavit ćemo ulagati u našu zračnu luku", najavio je Radić. Ivan Kos izrazio je nadu da će ova linija dugo funkcionirati i da će dogodine građane moći razveseliti još kojom destinacijom. "Nadamo se da će ne samo Ryanair nego i ostale kompanije često letjeti s ovog i na ovaj aerodrom. Ono što nas veseli jest da je u odlasku 133 putnika na kapacitet ovog velikoga aviona od 196, a ono što je još ljepša informacija, to je da je 185 putnika iz Londona prvim letom došlo u Osijek", zaključio je Kos. T.Prusina