Regija
VINKOVAČKE TVRTKE

Prihodi 33,50 posto
veći lani nego 2021.
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Bosančić: Siguran sam da će naši poduzetnici razmišljati o povećanja plaća svojim radnicima
VINKOVCI



Ukupni prihodi vinkovačkih tvrtki u 2022. godini rasli su za 33,50 posto u odnosu na godinu ranije te su premašili iznos od 851 milijun eura, a odlični su rezultati i kada je riječ o dobiti i povećanju zaposlenosti, navodi se u najnovijoj analizi Fine o poslovanju hrvatskog gospodarstva u JLS-ima 2022. godine. Prema prvim javno objavljenim podacima Fine za 2022. godinu, vinkovačko gospodarstvo višestruko je premašilo prošlogodišnje rekorde vezano uz sve ključne pokazatelje koji se analiziraju kod tvrtki.



- Znak je to kvalitetnog rada i dobrog planiranja pri korištenju resursa i razvoju ljudskih potencijala. Stalan rast prihoda, čak 232 milijuna eura više u 2022. u odnosu na, recimo, 2018. godinu, razlog je za veliki optimizam i potvrda činjenice da su Vinkovci središte razvoja i glavni pokretač gospodarstva naše županije. Siguran sam da će naši poduzetnici razmišljati u smjeru povećanja plaća svojim djelatnicima nakon ovako dobrih financijskih pokazatelja te nastaviti i dodatno razvijati svoje poslovanje. Na nama je da im za to osiguramo što kvalitetnije uvjete – kaže Bosančić.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče objašnjava kako se rast od 33,50 posto odnosi na prve javno objavljene podatke, koji mogu s vremenom varirati ovisno o dodatnoj statističkoj obradi Fine te upozorava i na druge važne pokazatelje.

- Još snažnije su rasli pokazatelji koji obrađuju dobit vinkovačkih tvrtki i ona je 43,92 milijuna eura ili 39,13 posto više nego 2021., kada je dobit bila na ukupnoj razini od 31,57 milijuna eura. U ovom uspjehu vinkovačkih tvrtki veliku ulogu imaju zaposlenici te je upravo stoga izuzetno značajan podatak o rastu broja zaposlenih za gotovo 16 posto, što znači da su vinkovački poduzetnici u 2022. godini zapošljavali 8500 djelatnika - ističe Niče.

Miroslav Flego
Potpore tražene
Popularnu mjeru za poduzetnike početnike prošle su godine koristila 63 poduzetnika. Oni su kroz ti mjeru dobili do 4 tisuće eura uz obvezu povećanja plaća od deset posto za svojih 145 zaposlenika. U 2023. godini pak u Vinkovcima su povisili iznose potpora za razvoj poslovanja s dosadašnjih 663 eura na tisuću eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike