Regija
ZA OKRUPNJAVANJE SAMO 10 - 15 % VLASNIKA ZEMLJE

Seljani protiv komasacije
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Anketirani u k. o. Semeljci, Kešinci i Koritna pola upitnika bacili u smeće
SEMELJCI



Nakon što je Općina Semeljci u prvoj polovini svibnja u tri od pet naselja razdijelila upitnike o tome jesu li tamošnji vlasnici zemlje za provedbu komasacije, u toj jedinici lokalne samouprave, govore rezultati ankete, nema interesa za zemljišno okrupnjavanje.



Prema riječima načelnika Grge Lončarevića, u tri anketirana naselja - Semeljcima, Koritni i Kešincima - za komasaciju je tek svaki deseti ispitanik.

- Za nju je 10 - 15 % anketiranih - kaže Lončarević. Dakako, to nije dovoljno za provedbu komasacije u te tri katastarske općine, tj. za formiranje komasacijskih gromada u njima. Jer, Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta iz 2022. kaže da je za to potrebna suglasnost 50 % plus jednog vlasnika poljoprivrednog zemljišta i da "drže" 67 % zemlje od ukupne površine, a na osnovi čega se potom može ući u javnu nabavu, što ovdje, očito, neće biti slučaj.

Pri stjecanja uvjeta za provedbu komasacije nailazi se na, primjerice, pitanja suvlasništva, vlasnika koji su umrli, pitanje tko nekoga može natjerati da nešto potpiše s obzirom na nepovredivost vlasništva, pa stvar, dakako, može završiti na sudu. Sve su to situacije na kojima može zapeti komasacija. Pitanje vlasništva i zemlje nešto je na što je svatko krajnje osjetljiv, a tu su i velike nepoznanice, pa i zablude na terenu, počevši od one, ističe i Lončarević, da je komasacija fizička zamjena zemlje.

Na anketnom listiću vlasnici poljoprivrednog zemljišta u navedene tri k. o. trebali su se očitovati odgovorom "za" ili "protiv" da "Općina Semeljci pokrene postupak komasacije poljoprivrednog zemljišta u predmetnoj k. o., odnosno da se prijavi na Javni poziv Ministarstva poljoprivrede za sudjelovanjem u provedbi komasacije poljoprivrednog zemljišta te prijavi zemljište u mojem vlasništvu kao dio komasacijskog područja u postupku komasacije". No čak 90-ak posto njih kategorično je, bez mnogo razmišljanja, zaokružilo "protiv".

- Naši komunalci kažu kako su u kantama za smeće nailazili na brojne anketne listiće. Tu ih je završilo oko 50 posto - dodaje Lončarević, što također govori o raspoloženju na terenu prema komasaciji, u kojoj JLS-ovi trebaju imati svojevrsnu posredničku ulogu između terena i države.

Preostala dva naselja, Mrzović i Vrbica, nisu dobili upitnike jer su Vrbičani komasaciju proveli još 80-ih godina prošlog stoljeća, a Mrzović upravo provodi katastarsku izmjeru svoje k. o.

Prema Lončareviću, idealno bi bilo da je za provedbu komasacije 75 % vlasnika zemlje, koji imaju 90-ak % od ukupne površine zemlje predviđene za gromadu. S takvim brojkama sporovi bi, ocjenjuje, bili malobrojni. Uz sadašnji uvjet od 50 % plus jednog vlasnika što posjeduju 67 % zemlje od ukupne površine, ocjenjuje, bilo bi zasigurno 50 % sudskih sporova.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike