Novosti
NESTALI U DOMOVINSKOM RATU

Identificirana su još dva civila i tri hrvatska branitelja
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Sve ove osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991. godine s područja Vukovara i Berka

Još pet posmrtnih ostataka civila i branitelja, ekshumiranih iz masovne grobnice u Šarviz Doli, nedaleko od Negoslavaca, identificirano je u petak, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru. Riječ je o dva civila iz Vukovara i tri branitelja iz obližnjeg Berka.



Iz te sekundarne grobnice, u koju su posmrtni ostaci doneseni iz nekih drugih grobnica da bi se zavarao trag, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 11 osoba, od kojih su četiri identificirane u travnju, a najnovijom identifikacijom u petak, obitelji su prihvatile DNA nalaze za još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu. Sve osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991. godine s područja Vukovara i Berka, muškarci su u dobi od 25 do 60 godina, a među sada identificiranima dva su civila iz Vukovara i tri hrvatska branitelja iz Berka - Marin Kujundžić (1954.), Josip Madajček (1958.) i Milan Latković (1960.).

"I ova identifikacija rezultat je uloženih napora svih uključenih u ovaj iznimno zahtjevan i složen proces, koji je za nas prioriet. To je ujedno pokazatelj naše pune posvećenosti pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu. Drage obitelji, iako su naša postignuća daleko od onoga što svi zajedno želimo, a to je saznati istinu o sudbini svih naših nestalih, vjerujem da prepoznajete napore koje ulažemo u ovaj iznimno osjetljiv i složen proces", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obraćajući se obiteljima identificiranih žrtava.

Preliminarna obrada posmrtnih ostataka obavljena je u vukovarskoj bolnici, a DNA analiza na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Hrvatska traga za još 1807 nestalih u Domovinskom ratu. U Ministarstvu branitelja koje vodi sve aktivnosti oko ekshumacija i identifikacija nestalih u Domovinskom ratu, podsjećaju kako su u proteklih sedam godina provedena terenska istraživanja na 364 lokacije i pretražena površina od više od 900 tisuća četvornih metara, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 173 osobe, i u tom vremenu ukupno su identificirane 253 osobe, hrvatski branitelji i civila. Sve tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, i to kod Marinaca (2018.), iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.), iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba te Šarviz Dola (2023.), iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 osoba i identificirano devet žrtava, a identifikacija preostalih posmrtnih ostataka iz te masovne grobnice uslijedit će nakon što se dobiju DNA nalazi. Uz Šarviz Dolu, gdje se i dalje provodi istraživanje terena, na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banovine, kažu u Ministarstvu branitelja.

Ministar Medved zahvalio je svima koji sudjeluju u ovom procesu - MORH-u, MUP-u i informativnim agencijama, kao i Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih te je ponovno pozvao sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja, ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Miroslav Flego
TRIDESET GODINA “VUKOVARSKIH MAJKI”
Riječi potpore obiteljima je uputila predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, zahvalivši Ministarstvu hrvatskih branitelja i svima koji sudjeluju u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu i na bilo koji način pridonose saznavanju istine i rješavanju njihovih sudbina. Pozvala je sve da se pridruže obilježavanju 30 godina rada i djelovanja Udruge “Vukovarske majke”, koja je osnovana s ciljem pronalaska nestalih članova obitelji.

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković