Novosti
INFLACIJA POSUSTAJE, GOSPODARSTVO RASTE

Primorac: Vlada neće uvoditi porez na nekretnine
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
”Ne postoji jasan konsenzus o tome na koji bi način taj porez trebao biti obračunavan”

Vidljiv je jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi, posebno se vidi da je najmanji utjecaj na inflaciju cijena energenata, a to je upravo zato što je Vlada donosila mjere koje su praktično zamrznule i cijenu plina i struje te snizile cijene naftnih derivata. Istaknuo je to u petak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Poručio je i kako očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena, jer su Vlada i država dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana.



Državni zavod za statistiku objavio je u četvrtak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u svibnju stopa inflacije iznosila 7,9 posto u odnosu prema svibnju 2022., a u odnosu prema mjesecu prije bila je 0,5 posto. To znači usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom i njezinu najnižu stopu od ožujka lani.

Plenković se osvrnuo i na rast BDP-a u prvom kvartalu od 2,8 posto. Iz dosadašnjeg iskustva, rekao je, s priličnom sigurnošću može se procijeniti da će zasigurno i drugi i treći, a vjerojatno i četvrti kvartal biti "itekako dobri", a da će ukupni rast u ovoj godini biti viši od prognoziranih 2,2 posto. Ministar financija Marko Primorac izjavio je nakon sjednice kako je vrlo izvjesno da će Vlada dodatno revidirati svoje projekcije rasta BDP-a. "Očekujemo nastavak ublažavanja inflatornih pritisaka i u idućem razdoblju, a da će prosjek inflacije na godišnjoj razini biti nešto veći od europskog prosjeka, ali ne toliko zabrinjavajući", izjavio je Primorac. Na pitanje novinara može li se očekivati rast BDP-a u ovoj godini iznad tri posto, Primorac je rekao da "nisu sigurni" u ovom trenutku te da je situacija i dalje neizvjesna. No ponovio je da su izgledi dobri, u kontekstu i vrlo povoljnih najava turističke sezone, očekivanih investicija, pa tako i onih u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), kao i ubrzavanja procesa obnove nakon potresa, koje će također potaknuti potražnju i rast. Njemačka, važan hrvatski vanjskotrgovinski partner i tržište s kojeg dolaze brojni turisti, ušla je u tehničku recesiju, no Primorac ne očekuje znatan utjecaj toga. "Nije to smanjenje gospodarskog rasta u Njemačkoj toliko zabrinjavajuće, ali svakako da sve te informacije bude dodatan oprez", izjavio je.

S obzirom na to da su mnogi suglasni kako je porez na nekretnine dobra ideja, što uostalom smatra i sam ministar, novinari su ga pitali zašto se on ne uvodi. Primorac je rekao da je porez na nekretnine vrlo osjetljivo političko pitanje i kako definitivno neće biti uveden u mandatu ove vlade, s obzirom na to da je bitno poštovati ono što stoji u programu Vlade, u kojem ga nema. Većina zemalja EU-a ima taj porez, napomenuo je Primorac, no dodao je da još ne postoji jasan konsenzus o tome na koji način bi on trebao biti obračunavan i što bi trebala biti porezna osnovica.

Dijana Pavlović
ŠIROKI KONSENZUS
Ministar financija ocijenio je kako je porez na nekretnine instrument koji bi jedinicama lokalne samouprave “upotpunio cijeli paket” koji imaju na raspolaganju i dodatno im povećao autonomiju. Rekao je i da taj porez nije lako uvesti, s obzirom na preduvjete poput sređivanja dokumentacije i zemljišnih knjiga. “Ako ikad bude donesena odluka da se taj porez uvede, trebat će obaviti sve predradnje, a to zahtijeva određeno vrijeme”, kazao je Primorac, napomenuvši da te pripreme mogu trajati i nekoliko godina, pa je pošteno uvođenje poreza najaviti na vrijeme. S obzirom na to da porez na nekretnine izaziva veliko zanimanje javnosti, kao i na nekoliko pokušaja da se uvede, Primorac smatra da su za njegovo uvođenje potrebni i široki konsenzus i široka javna rasprava.