Novosti
HRVATSKI DRŽAVLJANI PREUZELI DJECU

Govor mržnje u slučaju iz Zambije
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima u petak su napokon preuzeli svoju djecu, rekao je veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV.

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim su državljanima vraćene putovnice i očekivao se njihov povratak iz Zambije. Na taj se slučaj osvrnuo i premijer Andrej Plenković u uvodu Vladine sjednice. Istaknuo je napore hrvatske diplomacije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo i djece, koja su također hrvatski državljani. Također je naglasio navode iz sudske presude. "Sutkinja je navela kako nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku", rekao je premijer Plenković.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u petak u Hrvatskom saboru da je u slučaju Zambija bilo govora mržnje, upozorivši da govor mržnje dodatno može poticati i druge na različite oblike diskriminacije i nasilja. “Bilo je pojava govora mržnje u širem i užem smislu, a to je pitanje DORH-a i sudova. Došlo je do vrlo štetnog, destruktivnog, problematičnog i opasnog isticanja pojedinih tema na način koji može direktno škoditi, jer govor mržnje moće poticati i druge na različite oblike diskriminacije i nasilja”, rekla je pučka pravobraniteljica tijekom rasprave o izvješću za 2021. Time je odgovorila Ivani Kekin (Možemo), koju je zanimalo je li u javnom prostoru u slučaju Zambija primijetila pojačan govor mržnje i huškanje od pojedinaca, političkih stranaka i dijela medija koje je bilo motivirano transfobijom, homofobijom, rasizmom i sl. te je imalo znatan utjecaj na cijelu grupu ljudi. D.Pav./H
Možda ste propustili...