Regija
POTRAŽUJU DODATNIH 141.000 EURA NA IME KAMATE

Zbog blokade računa
Grad Županja kreće u novu
parnicu s tvrtkom Borovo
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Gradonačelnik Juzbašić moli sve korisnike gradskog proračuna za malo strpljenja. Plaće će, koji dan kasniti, ali sve bi se, očekuje, za desetak dana trebalo riješiti. Blokada računa bit će skinuta i Grad nastavlja najnormalnije funkcionirati

ŽUPANJA


Tvrtka Borovo d.d. Vukovar blokirala je 29. svibnja račun Grada Županje na temelju presude Trgovačkog suda u Osijeku iz 2011. godine. Iako u Gradu tvrde da su isplatili kompletan dug - glavnicu i pripadajuće zatezne kamate, čiji im je izračun radila Fina u Vinkovcima, a riječ je o ukupnom iznosu od 5,6 milijuna kuna, u Borovu imaju drugačiji izračun. Od Županjaca, potvrdila nam je predsjednica Uprave Gordana Odor, na ime kamata potražuju još 141.000 eura, što u Gradu ne prihvaćaju i odlučno kreću u novu sudsku parnicu kojom će osporavati obvezu isplate navedenog iznosa. A uvjereni su da će u tome i uspjeti.
Prema spomenutoj presudi iz 2011. godine, Grad Županja dužan je isplatiti iznos od 2,5 milijuna kuna sa zateznom kamatom tekućom od 3. travnja 2011. do 30. lipnja 2011. po stopi od 17 posto godišnje, a od 1. srpnja 2011. do isplate po stopi od 15 posto godišnje. Borovo d.d. tumači kako se stopa od 15 posto primjenjuje do konačne otplate, dok iz Grada tumače da stopa zatezne kamate u trenutku donošenja sudske odluke jeste iznosila 15 posto i takva je bila do 31.07.2015. godine, a od tada je definirana za svako polugodište i do 2023. u konstantnom je padu.


JOŠ ČEKAJU OBAVIJEST FINE O BLOKADI


Fina je na temelju podnesenog obrasca Borova za izravnu naplatu blokirala računa ovršenika, Grada Županje. Kako doznajemo od savjetnice u Gradskoj službi Sanje Šarčević, mag.iur, u Gradu još nisu dobili nikakvu obavijest Fine o blokadi kako bi poduzeli daljnje korake u pravnoj zaštiti interesa Grada. Dodaje da je pročelnici za financije u ranim jutarnjim satima samo stigao mail s Info.BIZ portala da je Grad u blokadi. Neslužbeno se doznalo da je u pitanju Borovo.

"Ne možemo podnijeti prigovor sudu, sve dok ne dobijemo specifikaciju koju je Fini dostavilo Borovo, a na temelju koje je račun Grada blokiran", pojasnila je. Ustvrdila je da ovrhu smatraju nedopuštenom jer su dug u potpunosti isplatili, i on više ne postoji. Ta će sredstava kod Fine ostati "zarobljena" na posebnom računu sve do završetka parničnog postupka, a koliko će on trajati, vrlo je neizvjesno.

APSURDNA SITUACIJA

Gradonačelnik Damir Juzbašić cijelu situaciju naziva apsurdnom jer oba je izračuna iznosa zateznih kamata koje se trebaju isplatiti na temelju sudske presude, i za Grad Županju i za Borovo, radila Fina, a oni se razlikuju. Dodaje da u Fini neselektivno postupaju i čim dobiju zahtjev za izravnu naplatu ne ulaze u predmet nego odmah blokiraju ovršenika, a tek se onda ide u dokazivanje i utvrđivanje činjeničnog stanja.

Obzirom na novonastalu situaciju u koju je Grad doveden, gradonačelnik moli sve korisnike gradskog proračuna za malo strpljenja.  Plaće će, kazao je, koji dan kasniti, ali sve bi se, očekuje, za desetak dana trebalo riješiti. Blokada računa bit će skinuta i Grad nastavlja normalno funkcionirati.


GORDANA ODOR: ŠTITIM INTERESE BOROVA

Predsjednica Uprave Borova Gordana Odor pojašnjava da su se za izračun iznosa kamate i pravno tumačenje sudske presude obratili Fini u Zagrebu, koja ima drugačije iščitavanje od Fine u Vinkovcima. "Grad Županja isplatio je nesporan dio i sada smo došli do spornog dijela. Morali smo poduzeti pravne korake i blokirati račun Grada kako bismo naplatili još 141.000 eura naših potraživanja", kazala je. "Mi nismo neprijateljski nastrojeni prema Županji, ali obzirom da vodim firmu koja je u državnom vlasništvu, moram štititi njene interese i poduzeti sve da bi na temelju dobivenog obračuna naplatila potraživanja Borova. Ništa dramatično, ali nezgodno za Grad Županju", zaključila je. Dodaje da s Gradom imaju korektne odnose, ali da svatko mora štititi svoje interese.


RIJEŠILI DUG U GODINU DANA


Sudska presuda koja ga je dočekala nedugo nakon preuzimanja vođenja Grada i obveza isplate višemilijunskog iznosa, kao epilog dugogodišnjeg sudskog spora Grada Županje s tvrtkom Borovo, gradonačelnik Juzbašić, kako je i ranije rekao, smatra rezultatom jednoga debeloga nemara, neznanja i rješavanja problema koji nisu niti poslovno niti politički korektni.


Kako bi posljedice izgubljenog sudskog spora i financijskog opterećenja Grada građani osjetili u što manjoj mogućoj mjeri, Borovu je početkom prošle godine ponudio obročnu otplatu duga do veljače 2024. godine. Zahvaljujući povećanim poreznim prihodima i prihodima od šumske rente, dinamika otplate premašila je prvotni plan i u veljači ove godine Grad je izmirio dug prema Borovu, utvrđenu glavnicu i pripadajuće zatezne kamate, u iznosu koji mu je obračunala Fina. No, prema tumačenju Borova i njihovom izračunu, taj iznos ipak nije dovoljan i odlučili su naplatiti dodatnih 141.000 eura na ime zateznih kamata. U Gradu smatraju da na dodatan iznos nemaju pravo, što će im sudskim putem nastojati osporiti i vratiti novac u gradski proračun.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike