Magazin
NJEMAČKA REAKCIJA

Jednoglasna osuda nasilja na Kosovu
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Bundestag je nedavno odobrio produženje mandata njemačkih vojnika u sklopu misije KFOR-a. Predstavnici vlade i vladajućih stranaka najoštrije su osudili ovotjedno nasilje na sjeveru Kosova...

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je još u ponedjeljak navečer, nakon najnovijeg vala nasilja u mjestima na sjeveru Kosova. "Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na sjeveru Kosova u kojima je ozlijeđeno na desetke pripadnika KFOR/NATO-a kao i nekoliko civila. Naše misli su s ozlijeđenima kojima želimo brzi oporavak", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. O napetoj situaciji na sjeveru Kosova za DW piše Nenad Kreizer, čiji prilog, uz neznatne prilagodne, prenosimo u cijelosti.



I od Kosova i od Srbije zahtijeva se da nastave razgovor koji bi vodio prekidu nasilja, kao i da "dalje rade na primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa postignut u veljači i ožujku, i to također s pogledom na Zajednicu srpskih općina". Njemačka vlada isto tako podržava specijalnog izaslanika Europske unije za pregovore Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka "u njegovim nastojanjima za uklanjanje napetosti".

POVEĆATI KONTINGENT


Izvjestitelj za zapadni Balkan u najvećem zastupničkom klubu u Bundestagu, socijaldemokrat Adis Ahmetović u svom je priopćenju od utorka ujutro oštro osudio napade na "KFOR/NATO vojnike i civile" u gradovima na sjevernom Kosovu i nazvao ih "neodgovornima". Za Ahmetovića su ovi događaji "novo dno u napetim odnosima Srbije i Kosova".

Nadalje, on smatra da su ovi nasilni događaji "daljnji dokaz za to da se svi sudionici napokon moraju vratiti za pregovarački stol kako bi zaustavili vrtlog nasilja koji je pokrenut prošle godine". "Obje zemlje streme članstvu u Europskoj uniji, ali ta će stremljenja bez temeljnog dogovora ostati bezizgledna", upozorava Ahmetović te pritom ukazuje i na važnost međunarodnih postrojbi na Kosovu i u tom smislu zaključio kako je bila ispravna nedavna odluka da se produži mandat vojnika Bundeswehra u sklopu KFOR-a.

On je istodobno u igru uveo i moguće povećanje kontingenta KFOR-a umjesto njegovog ukidanja, kako su to nedavno tijekom rasprave u Bundestagu tražili zastupnici krajnje desnice i ljevice. "Jučerašnji napadi jasno pokazuju da je KFOR i nakon 24 godina potreban kako bi skrbio za stabilnost i sigurnost. I povećanje sadašnjeg kontingenta mora se uzeti u obzir kako bi se jamčilo da KFOR u presudnom trenutku odlučujuće reagira", poručio je Ahmetović. U sklopu KFOR-a trenutačno djeluje oko 70 njemačkih vojnika, ali parlamentarni mandat omogućuje povećanje kontingenta do 400 vojnika.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Michael Roth traži jasne konzekvence za odgovorne za ponovnu erupciju nasilja na sjeveru Kosova, koju naziva "najgorom u dugom nizu eskalacija u odnosima između Kosova i Srbije". Za njega, međutim, napad na pripadnike KFOR-a ne smije ostati nekažnjen. "No počinjenim nasiljem protiv vojnika KFOR-a radikalni Srbi premašili su svaku mjeru. Ovi izgredi su ne samo neprihvatljivi, nego moraju imati i posljedice", poručio je socijaldemokratski političar preko Twittera.

Glasnogovornik vladine stranke Zeleni za ljudska prava i unutar stranke zadužen za pitanja zapadnog Balkana Boris Mijatović također traži konzekvence za počinitelje. "Napadači moraju biti identificirani na temelju videa i fotografija te izvedeni pred sud. Očekujemo da Priština i Beograd stanu iza snaga sigurnosti i nedvosmisleno osude počinitelje", rekao je Mijatović na upit DW-a.

NASTAVITI U OHRIDSKOM DUHU


Mijatović je zaključio da se "mora nastaviti konstruktivan put kojim se krenulo u proteklih nekoliko mjeseci, a koji je slijedio u Ohridskim pregovorima". I on je, kao i kolega Ahmetović, naglasio važnost KFOR-a u održavanju mira na Kosovu. "Nemiri još jednom naglašavaju važnost KFOR-a u regiji. Nastavit ćemo podupirati sigurnost i stabilnost u regiji s KFOR-om i iznimno smo zahvalni pripadnicima Bundeswehra na njihovoj važnoj predanosti i dobrom radu", zaključio je Mijatović.

Izvjestitelj zastupničkog kluba treće po veličini stranke vladajuće koalicije, Liberalno-demokratske stranke (FDP), Thomas Hacker jasnije nego ostali sugovornici DW-a ukazuje na krivca za najnoviji razvoj događaja. "Srpska lista je sama kriva za trenutačnu situaciju na sjeveru Kosova. Da je stranka kojom se upravlja iz Beograda odlučila izići na lokalne izbore u četiri općine u kojima živi većina kosovskih Srba, bili bismo pošteđeni ovih ružnih slika", kaže Hacker na upit DW-a.

Hacker traži jasno isticanje pitanja odgovornosti za aktualne nasilne događaje. “Nedavni napad militantnih Srba na NATO-ove sigurnosne snage KFOR-a je bez presedana i mora se najoštrije osuditi. Počinitelji moraju odgovarati”, zaključuje u oštrom tonu Hacker. U međuvremenu NATO je najavio da šalje dodatne snage na Kosovo nakon sukoba KFOR-a i srpskih prosvjednika.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike